Meloner er to ting, vannmelon og sukkermelon. I den første skvetter frøene rundt i kjøttet, mens sukkermeloner er mer organisert, med kjernehus i midten. Vannmelonen inneholder 95 prosent vann. Den er bortimot drikke i fast form. Den har langt større bruksområde, blant annet som ingrediens i salater, supper og til spekemat, og den kan inngå i klassisk gazpacho.
Vannmelon bør oppbevares i kjøleskap for å bevare sin friskhet, smak og saftighet. Behold skallet på når du kutter vannmelonen i skiver. Hvis du må dele melonen i biter, sørg for å pakke dem i plast. Det hindrer uttørking og at melonen tiltrekker seg smak av andre matvarer.
1 kg vannmelon = 30 — 35 trekantbiter med skall.
Salat med skinke og vannmelon
Dette er en klassiker; enkel å lage, og et godt alternativ til en annen gjenganger, tomat og mozzarella-salaten caprese.
Du trenger til 2 porsjoner:
en håndfull gresskarkjerner eller pinjenøtter
200 g spekeskinke
½ vannmelon
½ rødløk
100 g fetaost
et knippe persilleblader
1 ½ ss rødvinseddik
salt og pepper
Rist kjernene på en tørr, het panne. Skjær melonen fri fra skallet og i passende stykker.Skjær løken i tynne ringer og smuldre osten. Samle alt unntatt kjernene og osten i en bolle. Drypp over eddik, kverne på salt og pepper og bland godt. Anrett på fat med spekeskinke, melonbiter, løkringer, hakket persille og fetabiter. Dryss ristede kjerner over.
Salat med vannmelon og avokado
Vannmelon både smaker bra. Dessuten er det sunne greier, rike på B-vitamin og mineraler, tilsvarende fattig på kalorier.
Du trenger til 4 porsjoner:
2 salathoder, sikori(endiv) eller frisée
500 g vannmelon
175 g fetaost
2 modne avokadoer i skiver
½ rødløk i skiver
Dressing:
saften fra melonen
saften av 1 sitron
3 ts olivenolje
litt hakket, frisk oregano
Fordel rengjort og revet salat på et flatt serveringsfat. Del opp melonkjøttet i store kubber og fjern eventuelle frø. Fang opp saften til dressingen. Smuldre over fetaost, avokado og løk.
Dressing: Bland sitronsaft med melonjuicen, olivenolje og oregano. Drypp jevnt over salaten og servér straks.
Salat med reker og melon
Rist anis i panne så får denne rekecocktailen smak av Hellas. Når det gjelder meloner, ta årstidens beste.
Nok til 4 som forrett:
250 g rensede reker
300 g vannmelon
300 g ogenmelon eller honningmelon
2 vårløk
50 g fetaost
basilikum, gjerne rød, til pynt
Dressing:
1/2 ts anis
1/2 ts finrevet sitronskall
1 ss hvit balsamicoeddik eller sherryeddik
1 ss mild olje, raps, solsikke, mais
Rist anisfrø i tørr panne til de begynner å dufte. Støt dem lett med kniv eller i morter. Bland alt til dressingen. Form kuler av melonen med kulejern eller skjær den in fine biter. Strimle vårløken.
Bland melon, løk og dressing. Smak til med salt og pepper. Fordel salaten i porsjonsglass eller skåler. Legg reker og smuldret fetaost på toppen. Pynt med basilikum.