Meloner er to ting, vannmelon og sukkermelon. I den første skvetter frøene rundt i kjøttet, mens sukkermeloner er mer organisert, med kjernehus i midten. Vannmelonen inneholder 95 prosent vann. Den er bortimot drikke i fast form. Den har langt større bruksområde, blant annet som ingrediens i salater, supper og til spekemat, og den kan inngå i klassisk gazpacho.

Vannmelon bør oppbevares i kjøleskap for å bevare sin friskhet, smak og saftighet. Behold skallet på når du kutter vannmelonen i skiver. Hvis du må dele melonen i biter, sørg for å pakke dem i plast. Det hindrer uttørking og at melonen tiltrekker seg smak av andre matvarer.

1 kg vannmelon = 30 — 35 trekantbiter med skall.

Lekker salat: Spekematsalat med honningmelon og bringebær. Vakker forrett eller smårett. Foto: Jonas Haarr Friestad

Salat med skinke og vannmelon

Dette er en klassiker; enkel å lage, og et godt alternativ til en annen gjenganger, tomat og mozzarella-salaten caprese.

Du trenger til 2 porsjoner:

en håndfull gresskarkjerner eller pinjenøtter

200 g spekeskinke

½ vannmelon

½ rødløk

100 g fetaost

et knippe persilleblader

1 ½ ss rødvinseddik

salt og pepper

Rist kjernene på en tørr, het panne. Skjær melonen fri fra skallet og i passende stykker.Skjær løken i tynne ringer og smuldre osten. Samle alt unntatt kjernene og osten i en bolle. Drypp over eddik, kverne på salt og pepper og bland godt. Anrett på fat med spekeskinke, melonbiter, løkringer, hakket persille og fetabiter. Dryss ristede kjerner over.

Salat med vannmelon og avokado

Vannmelon både smaker bra. Dessuten er det sunne greier, rike på B-vitamin og mineraler, tilsvarende fattig på kalorier.

Fast følge: Vannmelon, rødløk og feta er fast følge. Her har den også følge av avokado. Foto: Jonas Haarr Friestad

Du trenger til 4 porsjoner:

2 salathoder, sikori(endiv) eller frisée

500 g vannmelon

175 g fetaost

2 modne avokadoer i skiver

½ rødløk i skiver

Dressing:

saften fra melonen

saften av 1 sitron

3 ts olivenolje

litt hakket, frisk oregano

Fordel rengjort og revet salat på et flatt serveringsfat. Del opp melonkjøttet i store kubber og fjern eventuelle frø. Fang opp saften til dressingen. Smuldre over fetaost, avokado og løk.

Dressing: Bland sitronsaft med melonjuicen, olivenolje og oregano. Drypp jevnt over salaten og servér straks.

vignett_ny_god mat_borghild.jpg

Salat med reker og melon

Rist anis i panne så får denne rekecocktailen smak av Hellas. Når det gjelder meloner, ta årstidens beste.

Nok til 4 som forrett:

250 g rensede reker

300 g vannmelon

300 g ogenmelon eller honningmelon

2 vårløk

50 g fetaost

basilikum, gjerne rød, til pynt

Dressing:

1/2 ts anis

1/2 ts finrevet sitronskall

1 ss hvit balsamicoeddik eller sherryeddik

1 ss mild olje, raps, solsikke, mais

Rist anisfrø i tørr panne til de begynner å dufte. Støt dem lett med kniv eller i morter. Bland alt til dressingen. Form kuler av melonen med kulejern eller skjær den in fine biter. Strimle vårløken.

Bland melon, løk og dressing. Smak til med salt og pepper. Fordel salaten i porsjonsglass eller skåler. Legg reker og smuldret fetaost på toppen. Pynt med basilikum.