Det kommer fram i den første kartleggingen av levekår blant lesbiske, homofile og bifile (LHB-personer) siden 1999. Rapporten er laget av Uni Helse på oppdrag fra Barne-, ungdoms— og familiedirektoratet (Bufdir).

Når det gjelder menns holdninger overfor homofile og bifile, har det ifølge direktoratet vært en positiv endring siden en tilsvarende holdningsundersøkelse fra 2008. Likevel viser rapporten at 16 prosent av mennene i utvalget hadde flyttet seg lenger unna en homofil mann på for eksempel bussen.

— Vi er glade for holdningsendringen, men vi bør ha en nullvisjon når det gjelder negative holdninger, og vi kan ikke akseptere at folk i disse gruppene føler seg utrygge på hvordan de blir møtt i hverdagssituasjoner, sier direktør Mari Trommald i Bufdir.

Blant kvinner er holdningene uendret.

Bifile - og spesielt bifile kvinner - framstår som en gruppe med spesielle helse- og levekårsutfordringer, ifølge rapporten. Det dreier seg blant annet om selvvurdert helse, kronisk sykdom, psykisk helse, selvmordsforsøk, skadelig alkoholbruk og ensomhet. (©NTB)