— Det vi kan gjøre er å holde orden i eget hus. Det er vårt viktigste forsvarsverk mot økonomisk uro. Vi må legge opp den økonomiske politikken deretter. Da legger vi grunnlag for tillit til Norge og norsk økonomi. Å bygge opp tillit tar tid, men den kan forsvinne over natten, sa avtroppende finansminister Sigbjørn Jonsen da han mandag formiddag ga sin siste finanstale for Stortinget.

I talen forsvarte Johnsen moderasjon og advarte mot at Norge ikke er beskyttet fra økonomiske tilbakeslag. I Stoltenberg-regjeringens siste budsjett foreslås det blant annet å bruke 135 milliarder kroner av oljepengene, noe som er 54 milliarder mindre enn hva handlingsregelen åpner for.

— Slik må det være når veksten i norsk økonomi er nær det normale, samtidig som kapitalen i fondet stiger raskt, sa finansministeren i talen.

Johnsen pekte på pressekonferansen etter talen også på de fortsatt høye boligprisene og husholdningenes høye gjeld som bakgrunn for at Norge ikke bør bruke mer oljepenger slik den økonomiske situasjonen er nå. Johnsen gikk også langt i å si at handlingsregelen er for romslig, og at man neste år og i år med like god økonomi bør ligge godt under de fire prosentene handlingsregelen åpner for.

Dette statsbudsjettet er den avtroppende rødgrønnes forslag, som Erna Solbergs påtroppende regjering nå har en knapp måned til å sette sitt preg på. Flere av postene kan dermed bli endret før det endelige budsjettet vedtas i november.

Hele statsbudsjettet finnesher og Sigbjørn Johnsens tale kan i sin helhet leses her.

Advarte mot uansvarlighet

Finansministeren brukte i talen mye tid på å beskrive hvordan Norge er et unntak i et Europa som fremdeles sliter i etterdønningene av finanskrisen. Johnsen pekte blant annet på at Norge har Europas laveste ledighet og at flere aldri har vært i arbeid. Samtidig pekte Johnsen på at det også i Norge finnes faresignaler regjeringen tar på alvor.

— Mye av det som påvirker norsk økonomi, kan vi i liten eller ingen grad styre selv. Det gjelder prisene på viktige varer vi selger til utlandet og avkastningen på våre felles sparemidler. Det gjelder utviklingen i internasjonale finansmarkeder og i viktige markeder for norsk eksport, sa han til Stortinget.

Johnsen talte også sterkt for måtehold og advarte mot det han omtalte som uansvarlig bruk av oljepenger.

— Et land som har mye penger, må ha politikere som evner å sette grenser for seg selv. Selv ikke vi har «råd til alt» hver gang nye krav, problemer og utfordringer blir brakt på bane. Alle regninger må betales, enten i dag eller i årene som kommer, sa Johnsen.

Regjeringen anslår imidlertid økt fart i norsk økonomi neste år. I statsbudsjettet heter det at det forventes en vekst i norsk fastlandsøkonomi på 2,7 prosent neste år, mot 2,2 dette året.

Under pressekonferansen etter talen advarte imidlertid Johnsen igjen mot å høre på enkelte sjeføkonomer, som før fremleggelsen av budsjettet har sagt at det er rom for å bruke noen titalls milliarder oljekroner til.

— Man må huske at det har en kostnadsside også. Det er i år vi for første gang virkelig merker effekten av de store barnekullene i etterkrigstiden. Om et par tiår er antallet over 67 år doblet. Da vil vi trenge reservene, sa han.

Vektla fellesskapet

Blant satsningene i det nye budsjettet er én milliard mer til politiet, en kvart milliard til gradvis opptrapping til to årlige barnehageopptak og innføring av elleve måneders studiestøtte. Johnsen fremholdte at regjeringen fortsetter styrkingen av det han betegnet som «fellesskapsløsningene».

— Mange vil si at det er oljen og de store naturressursene som har gjort Norge sterkt. Men det som virkelig gjør Norge sterkt, er vår evne til samarbeid og felleskap. Vi er blitt sterke ved å løse de store oppgavene sammen, heller enn hver for oss, sa finansministeren.

Mot slutten av talen siterte Johnsen igjen lyrikeren Hans Børli og diktet «Dere i dongeri vil jeg synge om». Diktet er en hyllest til den hardtarbeidende og tålmodige arbeideren som ellers ikke får stor oppmerksomhet.

Sin siste tale som finansminister brukte Johnsen også til å oppfordre til å løfte blikket utover krona, og pekte på at også de myke verdiene er avgjørende for et samfunns helse og fremgang.

— Det er viktig å ha «peeng» på bok, men det er like viktig å ha verdier på bok, sa han til det nye Stortinget.