Tirsdagens dom falt i en sak der Badie er tiltalt i forbindelse med blodige sammenstøt i kjølvannet av kuppet i 2013. 90 andre tiltalte ble tirsdag også dømt til livstidsstraffer, som i Egypt innebærer 25 års fengsel.

Badie ble sammen med titalls andre funnet skyldig i å ha deltatt i sammenstøt som kostet 31 menneskeliv i kanalbyen Suez 14. og 16. august 2013. Sammenstøtene brøt ut etter at flere hundre brorskapstilhengere ble drept da politiet gikk inn i to protestleirer i Kairo. Måneden før grep hæren makten fra den folkevalgte presidenten Mohammed Morsi.

Morsi kom selv fra Det muslimske brorskap, en sosial islamistbevegelse som i sin tid hadde flere hundre tusen tilhengere i Egypt. Organisasjonen var forbudt under Hosni Mubaraks regime, men etter revolusjonen dannet Brorskapet et parti som vant Egypts første frie valg. Etter kuppet ble brorskapet forbudt og terrorstemplet.

Brorskapets åndelige leder Badie er stilt for retten en rekke ganger tidligere. Blant annet er han sammen med Morsi dømt til døden for å ha planlagt fangeflukter og angrep på politiet under folkeoppstanden som drev Mubarak fra makten i 2011. (©NTB)