*Lørdag 21. juli 1973 ble den 30 år gamle marokkanske kelneren Ahmed Bouchiki skutt og drept på åpen gate i Lillehammer. Drapet var den første terrorhandlingen på norsk jord i regi av en utenlandsk etterretningstjeneste.

*Påtalemyndighetens håndtering — under tykke lag av hemmelighold - har bidratt til et vell av beskyldninger og spekulasjoner. Kritikken gikk først og fremst utover riksadvokatembetet og norsk etterretningstjeneste.

*Etterforskningen er flere ganger gjenopptatt og gjennomgått. Da regjeringen i november 1998 oppnevnte Gjeseth-utvalget til å granske saken, var det i håp om et endelig og klart svar på om norske myndigheter eller personer på noen måte var involvert i Bouchiki-drapet. Halvannet år tidligere ble norsk etterretnings- og overvåkingstjeneste frikjent for delaktighet i drapsaksjonen av Lundkommisjonen, Stortingets granskningskommisjon for de hemmelige tjenester.

*Gjeseth-utvalget hadde også som mandat å finne ut om opplysninger ble holdt tilbake for justisministrene Else Bugge Fougner og Grete Faremo, slik at disse feilinformerte Stortinget om de faktiske forhold i 1990 og 1993. *Israelske etterretningsagenter hadde forvekslet Bouchiki med palestineren Ali Salame, som Israel mistenkte for å stå bak drapet på israelske atleter under OL i München i 1972. *I april 2014 innrømte tidligere sjef for Mossad at etterretningsorganisasjonen hadde stått bak drapet, i et intervju med en israelsk avis.(©NTB)