Livet på toppen er en intervjuserie om toppledere som står på trykk i Aftenpostens Økonomi & Karrièremagasin hver søndag. Les flere intervjuer under.

— Siden i fjor har du sittet på toppen i Hill+Knowlton. Du har ansvaret for en region som strekker seg gjennom Europa, via Midtøsten og til Afrika. Blir du ikke litt svimmel av alt ansvaret?

— Jeg vil ikke si svimmel, men jeg har erfart fra tidligere at det å skifte fra en lederjobb til en ny med større ansvar, krever en periode på rundt et halvår før jeg føler meg komfortabel. Det å få kontroll og oversikt tar litt tid.

- Liker du å klatre stadig høyere?

— Jeg vil heller si at jeg er en utålmodig sjel og avhengig av å bli tilført større utfordringer. Jeg trenger det rett og slett. Bare spør min kone.

- Hva er de største utfordringene for deg som leder nå?

— Å få alle til å gå i samme retning så vi forbedrer resultatene. Jeg har ansvaret for 43 kontor rundt i verden. Jeg har satt sammen ett team fra syv land og sørget for at vi har de rette lederne rundt omkring. Jeg har fokusert mye på UK, Tyskland og Sør-Europa, nå blir det mer Midtøsten og Afrika. Jeg kan ikke sitte her i Oslo og holde distanse. Som leder må jeg kjenne alle deler av businessen, de ulike kulturene og være tett på kundene. Det er spennende, samtidig kjenner jeg også litt ærefrykt.

- Er det stor forskjell på lederstil i ulike land?

— I de fleste land, som øst- og Sør-Europa, Asia og USA er det mer autoritært enn hva vi er vant til. I Russland sitter de nærmest og venter på å få ordre, så ja, det er en viss forskjell fra egalitære Norge.

- Hvordan takler du det?

— Det er viktig å være oppmerksom på forskjellene og tilpasse seg litt, men viktigst er det å stå trygt i seg selv. Jeg har lagt vekt på å sette sammen smarte team som vet hva slags landskap de operer i, at alle har klare ansvarsoppgaver og klare mål å styre etter. Da – når det er på plass – er det min jobb å drive energien videre. Da trenger jeg ikke mikrostyre.

- Du har etablert en ny organisasjon. Har det vært mange tøffe avgjørelser i den prosessen?

— Ja, og det er en del av ansvaret som leder. Det er mennesker inn og mennesker ut. Jeg har tatt ut en del ledere for eksempel, og lagt ned to byråer. Det er ikke enkle beslutninger å ta fordi det får konsekvenser for mange mennesker. Samtidig er jeg opptatt av at tøffe beslutninger gjennomføres på en ordentlig måte. Ikke alle er skapt til å gjøre det vi gjør, så innimellom må vi korrigere litt.

- Hva må til for å lykkes?

— Jeg er veldig opptatt av å skape det beste læringsmiljøet for de beste talentene. Jeg kaller det en performance-kultur, hvor de som fungerer over tid avanserer. Uansett hvor i verden man er så handler det om å finne de rette folkene. Jeg tror på å kaste folk ut på dypt vann. Folk er eslet for mer enn de selv tror.

- Det høres ut som det er et veldig jag etter å prestere? Og det gjelder vel for deg som sitter på toppen også?

— Ikke jag, men et konstant press det er det. Jeg opplever definitivt å bli målt. Kulturen er preget av at vi er et amerikansk og britisk børsnotert selskap.

- På hvilken måte?

— Det oppleves mer konkurransepreget og prestasjonspreget enn vi er vant til i Norge. Det tar litt tid å venne seg til det, men jeg lever godt med det presset. Jeg føler at jeg er så trygt plantet i meg selv, og har tatt med meg en norsk verdiforankring inn i en ny kontekst.

- Hva slags personlige egenskaper gjør deg til en god leder?

— Jeg tror jeg har evnen til å samle og motivere, samt å ta frem noen scene-egenskaper, det å finne de ekstra kreftene. Å mønstre krefter – det er jeg ganske god på.

- Det kommer kanskje godt med når du også er familiefar?

— Tidsklemma er en klisjé, men vi merker den i vår familie også. Jeg kan ikke være kontinuerlig til stede, men synes vi har funnet en løsning for balanse mellom jobb og familie. Det handler mye om organisering og tette effektive arbeidsdager. Samt at kona og jeg er et superteam.

- Savner du politikken og det å kunne være litt mer rebelsk?

— Som den yngste og eneste ikke-angloamerikaneren i konsernledelsen kan jeg nok oppfattes litt rebelsk fremdeles. Jeg liker å si ting som de er. Ikke alle setter pris på det. Å være politiker savner jeg ikke, men det å ha litt politisk nese er viktig i alle virksomheter. Og fremdeles kan jeg kjenne det rykker litt i rockefoten når en valgkamp på gang.

Hver søndag kan du lese om lederes utfordringer og suksesser. Her er noen av de foregående intervjuene i serien "Livet på toppen" og en rekke av ledernes tips.

Du kan også få varsel om nye intervjuer i serien, klikk på boksen "Livet på toppen" som ligger under de tidligere intervjuene helt nederst på siden.

Les også: