— Det er mer ved Alice Cooper enn mange tror, sier Fædrelandsvennens musikk- og filmekspert Roy Søbstad.

Han mener de fleste som tar turen til Odderøya onsdag først og fremst kjenner sjokkrockeren for det han gjorde på 80-tallet. Ikke minst for party-klassikeren «Poison» som i 1989 ble hans første hit på tolv år.

Men ifølge Søbstad kom de mest interessante platene før 1974, mens Alice Cooper fortsatt var et band.

Hovedpersonen Vincent Furnier tok deretter Cooper-navnet selv og har siden hatt en solokarriere med mange opp- og nedturer.

Roy Søbstad

— Cooper har vært mer ambisiøs og tøff i musikken sin enn man kanskje er klar over dersom man bare kjenner til det han gjorde på 80-tallet. Han gjorde nok sine mest spennende ting mens han hadde bandet, og så ble han litt forvirret utover i solokarrieren og han fikk også etter hvert et stort alkoholproblem. Men han gjorde et vellykket comeback på 80-tallet, som vel først og fremst var vinklet mot puddelrock-publikummet, sier anmelderen.

Vrengebilde

— Har Alice Cooper hatt stor betydning i musikkhistorien?

— Han har hatt stor innflytelse på heavysjangeren, men det er først og fremst på grunn av imaget, på grunn av skikkelsen Alice Cooper, som jeg oppfatter som et vrengebilde av amerikanske verdier, sier Søbstad.

For Cooper ble tidlig berømt for sine sceneopptredener. Horrorshow med slåsskamper, blod og «henrettelser» som gjorde at han i dag omtales som sjokkrockens gudfar.

Men man varer ikke i over 40 år hvis man ikke har slitesterke låter også. Tidlig på 70-tallet hadde amerikaneren hits som «I’m Eighteen,» «School’s Out,» og «No More Mr. Nice Guy». Alle er fremdeles på setlista når 66-åringen spiller live.

Da han opptrådte i Tsjekkia og Tyskland nylig gjorde han også flere coverlåter, blant annet av Jimi Hendrix, The Doors og The Who. Sistnevnte har han flere ganger omtalt blant sine største musikalske forbilder.

Underholdning

Cooper var sist på Sørlandet så sent som i 2011, den gang på Norway Rock i Kvinesdal. I dag er han blitt 66 år, kan man forvente at han fortsatt leverer varene på scenen?

— Jeg tror fortsatt man kan forvente underholdning. Sjokkverdien ved Alice Cooper er borte for lenge siden, men han er fortsatt en sirkusdirektør. Han ønsker å underholde, sier Søbstad.

Presse- og informasjonsansvarlig ved Odderøya Live, Vidar Mortensen, lover «full spiker» og mange teaterelementer når Alice Cooper entrer scenen.

Det er imidlertid Honningbarna som starter showet onsdag, mens de amerikanske stjernene i Aerosmith er kveldens headlinere.