Nesten halvparten av storfekjøttet Norge importerte i fjor, kom fra land i Afrika og Sør-Amerika, skriver Nationen. Avisen viser til en rapport fra FAO, FNs organisasjon for ernæring og landbruk, som forteller at kjøttet fra disse landene har i snitt fire ganger høyere klimautslipp per kilo før frakt enn norsk storfekjøtt.

Statsminister Erna Solberg (H) uttalte i forrige uke at landbruket må ta en betydelig del av klimakuttene framover, og at utslippene fra landbruket må ned. Det får hun ikke med seg norske storfeforskere på.

— Jeg er ikke enig. Landbruk handler om selvforsyning. Når norskprodusert kjøtt i tillegg har lavere utslipp enn det vi importerer, så mener jeg vi bør produsere så mye kjøtt vi kan i Norge. Det er god klimapolitikk, sier forsker Bente Aspeholen Åby ved universitetet på Ås til Nationen.

Hun forteller at utslippene fra norsk storfekjøtt ligger like under snittet for Vest-Europa. FAO-rapporten viser at utslippet av klimagasser fra storfe er på under 20 kilo CO2-ekvivalenter per kilo kjøtt i Vest-Europa, mot over 70 kilo CO2-ekvivalenter fra Sør-Amerika, Afrika sør for Sahara og Sør-Asia.

Det er ventet at den norske produksjonen av storfekjøtt blir på 81.100 tonn neste år, mens importen vil ligge på 20.870 tonn. (©NTB)