— Mye tyder på at fisket i elva er godt i år. Det gikk veldig fort å fange de fem fiskene vi hadde lov til å ta, sier Tom Fredriksen, leder i Fuskeland Fiskeri i Holum.

Blank laks med lus i håven. Foto: Magne Storøy

Til tross for at laksesesongen ikke starter før 1. juni, hadde omlag 25 fiskere og tilskuere tatt turen til Fuskeland Fiskeri ved Mandalselva lørdag 23. mai. Årsaken var at det skulle fanges laks til akvariet i Marnar Laksesenter på Laudal. I 2014 søkte Mandalselva Elveeigarlag til Fylkesmannen i Vest-Agder om å begynne laksefisket én uke før sesongstart 1. juni, for å hjelpe laksesenteret med fisk. Det fikk de lov til.— Laksesenteret ville veldig gjerne ha fisk i akvariet sitt før 1. juni. Det ble derfor søkt til Fylkesmannen om å få lov til å ta noen fisk før selve åpningen, sier Karl Gjermund Damli fra Mandalselva Elveeigarlag.

Han forteller de har fått tillatelse for perioden 2014 til 2016 med å fiske laks til akvariet. I år var det andre gangen en slik fiskedugnad ble gjennomført.

Kontrollert fiske

Elveeigarlaget fikk lov til å ta inntil fem fisk. Damli forklarer at fisket foregår under kontrollerte omstendigheter, for å sikre laksens ve og vel.

Laks i akvariet på Laudal. Foto: Karl Gjermund Damli

— Vi har blant annet med oss en fiskebiolog som sjekker fisken. I tillegg bruker vi spesielle håver for å unngå at laksens skjell blir skadet. Det er snakk om en rask og profesjonell behandling av fisken, sier Damli.Han forklarer at så fort fisken har kommet på land, legges den i en oksygentank for så å bli fraktet til laksesenteret. De fem laksene som ble fanget lørdag veide mellom tre og syv kilo. Damli sier det ikke var noen av de virkelig store fiskene, men legger til at livet i elva virker godt.

— Det var fine, representative laks vi fikk tak i. Flere av dem var også lusete, noe som er et godt tegn. Det ser ut til å bli en bra lakseåpning 1. juni, sier han.

Så laksen hoppe

Uvillig laks. Foto: Magne Storøy

Så langt Fredriksen kjenner til, er det ingen andre steder i Agder hvor det fiskes på samme måte. Dermed kan dette ha vært årets første laks i Agder. I år som i fjor foregikk laksefisket i området til Fuskeland Fiskeri.— Vår oppgave er at vi er grunneiere av fiskeområdet og stiller området til disposisjon til Mandal Elveeigarlag, sier Fredriksen.

Han forteller det er et område omtrent én mil fra sjøen. Der pleier det å være mye laks i elva, noe han også så under lørdagens fiske.

— Da vi holdt på kunne jeg se flere laks hoppe ute i elva. Det tyder på at det er mange flere fisk enn de vi selv fanget, sier han.