Støtten til president Bashar al-Assad «kan undergrave vårt felles mål om å bekjempe ekstremisme», sa Kerry på telefon til sin russiske kollega Sergej Lavrov tirsdag. Han mener de to landene må fortsette å konsentrere seg om å finne en løsning på konflikten i Syria ved hjelp av en «genuin politisk endring». Det er tredje gang på en drøy uke at de to utenriksministrene snakker sammen.

I stedet for at russerne skal bygge opp en egen militær tilstedeværelse i Syria, vil Kerry at russerne skal bidra til koalisjonen som kjemper mot ekstremistgruppen Islamsk stat (IS). Presidentene Barack Obama og Vladimir Putin har ikke snakket sammen om dette temaet, men Obama vil ta det opp, når det «anses å fremme våre interesser», sier en talsmann for Det hvite hus.

Sjefen for den amerikanske etterretningsorganisasjonen CIA sier det er grunnleggende uenighet mellom USA og Russland om hvilken rolle Assad har spilt i å gjøre Syria til en magnet som tiltrekker seg fremmedkrigere og militante grupper. Assad-regimet har lenge hatt sterke bånd til Russland. (©NTB)