AGDER: Etter å ha vært rammet av massive mengder nedbør og den største flommen i nyere tid målt i skadeomfang, får Sørlandet endelig nesen over vann og mulighet til å tørke opp, viser værvarselet fram mot helgen.

– Fram mot helgen ser vi rett og slett en omlegging av været i Norge, og et bytte på hvem som skal få mye nedbør og hvem som skal få det fine været, forteller vakthavende statsmeteorolog Elbjørg Moxnes ved Meteorologisk institutt til NTB.

For nå er det Nord-Norge og Vestlandet som må forberede seg på vann ovenfra, mens sørlendingene og østlendingene kan få puste ut med fint vær. Moxnes kan imidlertid berolige innbyggerne i vest og nord med at nedbøren ikke kommer til å bli så voldsom som den har vært på Sørlandet.

– I vest og i nord vil nedbøren komme som byger og ikke som et såkalt frontregn, som betyr en mer kontinuerlig nedbør, slik som på Sørlandet, forteller hun.

– Fronter følger lavtrykkene, men pleier å passere ganske fort fordi. Men på Sørlandet har vi hatt noen episoder der frontene ikke kom seg videre – de ble liggende og stange mot høytrekk i de mer nordlige delene av landet, forklarer Moxnes.

Storm i fjellet

I Nord-Norge kan man vente at mange av bygene kommer ned som snø, også i lavlandet. Folk i Midt-Norge og på Vestlandet vil i stor grad få samme vær som i nord, med pålandsvind og nedbør, men her først og fremst i form av regn.

For dem som jakter på skispor er det allerede skiføre på flere fjelldestinasjoner nord på Østlandet. Siste døgnet snødde det 30 mm i fjellet, og temperaturene tilsier at dette skal holde seg.

En skitur i helgen kan imidlertid bli en hustrig affære, for det er ventet mye vind, og også storm i fjellet.

– Det gjelder særlig høyfjellet og på vestsiden av fjellene. Lavere i fjellet og på østsiden, vil det være roligere forhold, presiserer Moxnes.

Hun anbefaler dem som planlegger å krysse fjelloverganger i helgen å følge godt med på varslingene.

Blåsende og kaldt

Sørlendingene og østlendingene blir helgens værvinnere med sol og oppholdsvær. Men vinden fra fjellene vil også gi vindkast og lavere temperatur i lavlandet, så en lun og varm helg blir det neppe.

– Den kalde luften bygger seg opp mot helgen, og temperaturmåleren vil da begynne å nærme seg null grader mange steder. Trolig blir det også nattefrost de fleste steder, bortsett fra nær kysten, sier Moxnes.