KRISTIANSAND: — Det er fullt hus hver gang, noe som tilsvarer rundt 250 tilskuere. Men på de ekstra store konsertene hender det også at vi åpner kjelleren og andre rom for å sende konserten live på storskjerm i tillegg, forteller prosjektleder og bookingansvarlig Ronnie Jacobsen, som har vært en av ildsjelene bak de rusfrie gratiskonsertene i «Blå torsdag» de siste fire årene.

I denne salen (og i amfiet ovenfor hvor bildet ble tatt fra) hos Blå Kors er det på sitt meste plass til rundt 250 tilskuere. Foto: Kristian Hole

Hver første torsdag i måneden spiller en artist eller band i salen i Blå Kors-kirka i Gyldenløvesgate. I fjor kom det rundt 3000 tilskuere til sammen på konsertene.

Møteplass

Daglig leder i Blå Kors, Arvid Solheim, i lokalene i Posebyen. Foto: Kristian Hole

Daglig leder i Blå Kors, Arvid Solheim, mener disse konsertene fungerer som en møteplass for alle typer mennesker. Og siden avholdsarbeid og behandling av rusavhengige er noen av Blå Kors sine fokusområder, møter Solheim flere mennesker på konsertene som søker hjelp.

Noen sliter med alkoholproblemer, og da har vi fulgt opp disse personene

— Flere tilskuere har kontaktet oss i ettertid og spurt om hjelp. Noen sliter med alkoholproblemer, og da har vi fulgt opp disse personene og hjulpet de så godt vi kan. «Blå torsdag» har også gjort at rundt 50 personer har meldt seg inn som frivillig i Blå Kors for å hjelpe andre, sier Solheim.

Solheim møter også flere som ikke har råd til å dra på konserter.

— Det er mange som ikke har penger til å dra på Kilden eller Kick Scene for å oppleve en konsert, og da er dette gratistilbudet et fint alternativ. Konsertene samler alle typer mennesker. «Blå torsdag» er en møteplass for ung og gammel, fattig og rik, og syk eller frisk. Alle er velkomne, forteller Solheim.

D'Sound

Jonny Sjo (t.v), Simone Eriksrud og Kim Ofstad utgjør gruppa D'Sound, som tar turen til Blå Kors sine lokaler i Posebyen torsdag. Foto: Fred Jonny

På torsdag er det popfunk-gruppa D'Sound som tar turen til Posebyen. Det ser vokalist Simone Eriksrud fram til.— I det siste har jeg reflektert litt over vår egen karriere og katalog, og kommet fram til at flere av sangene våre faktisk handler om trøst. Det trenger jo alle. Derfor tror jeg denne konserten kan bli veldig spesiell for oss.

— Hvordan blir det å spille lystig popfunk i en liten kirke?

— Det tror jeg blir helt fantastisk. Vi kan love et energisk show, med låter fra hele katalogen vår. Jeg synes konseptet «Blå torsdag» virker veldig positivt, og jeg kan ikke se for meg at noen artister kan takke nei til å spille der, sier Eriksrud.

Dugnadsarbeid

Hittil i år har to artister spilt for fulle hus på «Blå torsdag».

— Jan Eggum åpnet «Blå torsdag 2016» i februar og Asbjørn Ribe leverte en fantastisk konsert i mars. Og som alltid var det stappfullt på begge konsertene. De neste artistene på plakaten etter D'Sound er Marte Wulff og Erik Faber, som skal ha konsert sammen 12. mai, sier Jacobsen.

Konsertrekken holdes i live med dedikert dugnadsarbeid, og midler fra lokalt næringsliv.

— Flere aktører fra lokalt næringsliv bidrar til å holde konseptet gående, i tillegg til private donasjoner. Vi får også god støtte fra Vest Agder fylkeskommune og Kristiansand kommune gjennom Sørf. Takket være disse støttebidragene er det mulig for oss å ha en god og forutsigbar drift fremover for «Blå torsdag», avslutter Jacobsen.