KVINESDAL: — Vi kan ikke fortsette å drive våre tre kommuner slik vi gjør i dag. Rammebetingelsene vil endre seg, oppgavene vil bli nye og det vil bli mer utfordrende å rekruttere fagpersonell. Spesielt innen helse- og omsorgssektoren kan det bli vanskelig.

Det sa rådmann Camilla Dunsæd i Kvinesdal, som ba politikerne stille seg spørsmål om hva kommunegrensene egentlig betyr for folk i hverdagen. Hun minnet om at Lister-regionen allerede fremstår som ett felles bo- og arbeidsmarked. Dersom én av kommunene er gode på næringsutvikling og flink til å legger til rette for etablering av nye arbeidsplasser, kan det være nabokommunene der arbeidstakerne velger å bosette seg som får alle skatteinntektene.

Tirsdag var de folkevalgte i Farsund, Flekkefjord og Kvinesdal samlet til felles kommunestyremøte. Her blir de fotografert utenfor Utsikten hotell. Foran fra venstre varaordfører Svein Hobbesland i Flekkefjord, ordfører Arnt Abrahamsen i Farsund og ordfører Jan Sigbjørnsen i Flekkefjord. Foto: Torbjørn Witzøe

25.000 innbyggereDersom Farsund, Flekkefjord og Kvinesdal slår seg sammen vil kommunenavnet bli «Lister». En ny kommune vil i så tilfelle se dagens lys 1. januar 2020. Dersom dagens innbyggertall legges til grunn vil Lister-kommunen få 25.000 innbyggere. I utstrekning vil kommunen bli 1632 kvadratkilometer stor og få en kystlinje på 351 kilometer.

— Ved en sammenslåing vil vi bli den nest største kommunen i Vest-Agder. En større kommune vil være mer attraktiv både for eksisterende næringsliv og nyetablerere og bli mer attraktivt for bosetting, sa ordfører Arnt Abrahamsen i Farsund.

Ordfører Jan Sigbjørnsen i Flekkefjord understreket at dagens struktur med barnehager, skoler og helsestasjoner skal videreføres. De gamle kommunene skal beholde dagens tilbud som bibliotek og kulturskole lokalt.

Forhandlingsutvalget anbefaler at det nye kommunestyret får 45 medlemmer. Til sammenligning er det i dag 29 folkevalgte i Farsund, 35 i Flekkefjord og 27 i Kvinesdal.

2200 ansatte

I dag har de tre kommunene til sammen 2200 ansatte. Ordfører Arnt Abrahamsen garanterte at ingen skal sies opp som en følge av sammenslåingen. En effektivisering skal gjøres ved naturlig avgang. Ingen ansatte skal heller gå ned i lønn eller miste pensjonsrettigheter.

Veien videre

Det har tidligere blitt avholdt folkemøter i alle tre kommunene, der det var størst motstand mot «Lister 3»-prosjektet i Kvinesdal. 6. juni arrangeres rådgivende folkeavstemming i de tre kommunene, og det skal i tillegg gjennomføres spørreundersøkelser for å lodde stemningen i befolkningen. 22. juni skal kommunestyrene i Farsund, Flekkefjord og Kvinesdal hver for seg si ja eller nei til den nye Lister-kommunen.

Avtale i 21 av 30 kommuner

— Det er i dag inngått intensjonsavtaler om sammenslåing i 21 av 30 kommuner på Sørlandet. Det er en større andel enn landsgjennomsnittet, sa Dag Petter Sødal hos Fylkesmannen.

— Jeg håper den nye storkommunen blir en realitet, men er opptatt av hvordan ungdommen skal bli hørt, sa Kai Steffen Østensen (Ap) fra Farsund.

Ba ordførerne svare

Tidligere ordfører Svein Arne Jerstad (Ap) i Kvinesdal utfordret de tre ordførerne til å si om de selv vil anbefale sine innbyggere å si ja til intensjonsavtalen i de rådgivende folkeavstemmingene. Verken ordfører Per Sverre Kvinlaug eller Jan Sigbjørnsen ville si hva de vil anbefale sine innbyggere, mens ordføreren i Farsund sa at han vil anbefale sine bysbarn å stemme ja.

Richard Buch (H) fra Farsund applauderte «Lister 3», men understreker at den store utfordringen nå blir å få informasjonen ut til innbyggerne. Han sa det ikke er tilstrekkelig å vise til at informasjonen ligger tilgjengelig på nett.

— Vi har et informasjonsproblem. Klarer vi å få befolkningen, og da spesielt kvindølene, til å forstå hva en sammenslåing vil innebære, spurte Torbjørn Klungland (Frp) fra Flekkefjord.

Trine Klungland (Ap) fra Kvinesdal lurte på hva Fylkesmannen vil anbefale staten å gjøre dersom en kommune sier nei, mens nabokommunene ønsker en storkommune. Fylkesmannens representant hadde ikke noe klart svar å gi henne.