Graf - Behov for arbeidskraft i Vest-Agder.ai
Direktør Eindride Lauritzen ved Clarion Hotel Ernst tror 2016 totalt sett blir bedre enn fjoråret for hans bransje, og at det blir behov for å ansette flere medarbeidere. Foto: Kjartan Bjelland
Innehaver av "Bønder i byen" og Sjøhuset, Christoffer Pedersen, sier de vil ha behov for flere medarbeidere i sommersesongen. Foto: Kjartan Bjelland

Det kommer frem i en fersk undersøkelse om arbeidsmarkedet i fylket.

— De ferske tallene i Bedriftsundersøkelsen er mye mer optimistiske enn det vi hadde våget å håpe på. 19 prosent av private bedrifter og offentlig virksomhet i Vest-Agder tror de kommer til å øke antall ansatte i løpet av året, mens tilsvarende tall i 2015 var 15 prosent. Ifølge våre beregninger vil det være behov for å oppbemanne med totalt 657 stillinger i fylket i løpet av året. Dette viser at det er mulig å få seg arbeid selv om ledigheten er stor, sier direktør Elisabeth Blørstad i Nav i Vest-Agder.

Tallene kommer fram fra den årlige bedriftsundersøkelsen til Nav, der 934 representative virksomheter ble bedt om å svare på spørsmål om forventet behov for arbeidskraft og rekruttering.

— Vi fikk inn 630 svar som gir oss en svarprosent på 67 prosent. Det er et representativt utvalg og bør gi et riktig bilde av situasjonen i det lokale arbeidsmarkedet, sier seniorrådgiver Egil Lindekleiv i Nav Vest-Agder.

Graf - Behov for arbeidskraft i Vest-Agder.ai

Flere bransjer går godtNår det gjelder utsiktene til å øke bemanningen i forhold til i dag, er det i Vest-Agder størst optimisme i bransjer som treforedling, grafisk produksjon, bygg— og anleggsvirksomhet, overnattings- og serveringsvirksomhet, undervisning og helse- og sosialsektoren.

Heldigvis har ikke oljebremsen rammet vår næring tilnærmet så hardt som i Stavanger og Rogaland.

Totalt er det estimert at virksomheter i Vest-Agder i 2016 samlet vil ha behov for å øke bemanningen med 657 ansatte i forhold til i dag. Det er forventet at det blir behov for 225 nye stillinger i helse- og sosialsektoren. Deretter følger 121 i eiendomsdrift, forretningsmessig og faglig tjenesteyting, 75 i bygg- og anlegg og 72 i overnattings- og servicevirksomhet.

Helse- og sosialdirektør Wenche Pedersen Dehli i Kristiansand kommune sier at det framover utvilsomt vil være behov for økt arbeidskraft i hennes sektor.

I Kristiansand vil de imidlertid prøve å dekke opp det økte behovet ved å utvide en del av de mange, små deltidsstillingene.

Direktør Eindride Lauritzen ved Clarion Hotel Ernst tror 2016 totalt sett blir bedre enn fjoråret for hans bransje, og at det blir behov for å ansette flere medarbeidere. Foto: Kjartan Bjelland

Ansetter flere— Vi kommer til å ansette en god del medarbeidere foran sommeren. Mange vil være sesongarbeidere og erstatning for medarbeidere som har sluttet, men også netto kan det se ut som vi får behov for å øke bemanningen. I dag har vi 130 ansatte eller cirka 70 årsverk, sier direktør Eindride Lauritzen ved Clarion Hotel Ernst.

Hotellets utvikling så langt i år tyder ifølge Eindride Lauritzen på at 2016 blir bedre enn fjoråret.

— Kanskje får lav kronekurs og høyere arbeidsledighet flere nordmenn til å feriere i eget land. Hvorvidt kronekursen også får flere utlendinger til å besøke oss gjenstår å se, sier han.

Også Christoffer Pedersen som er innehaver av restaurantene Sjøhuset og Bønder i byen kan fortelle at de oppbemanner foran sommeren. Han tror likevel ikke hans spisesteder kommer til å øke bemanningen utover sesongarbeidere.

— Heldigvis har ikke oljebremsen rammet vår næring tilnærmet så hardt som i Stavanger og Rogaland. Det er veldig gledelig at bransjen i Vest-Agder ser ut til å få et godt år og totalt sett har behov for å oppbemanne, sier leder Kenneth Røynås i Kristiansand Hotell- og restauranteierforening.

Innehaver av "Bønder i byen" og Sjøhuset, Christoffer Pedersen, sier de vil ha behov for flere medarbeidere i sommersesongen. Foto: Kjartan Bjelland

Økt cruisetrafikkI år kommer det 62 cruiseskip mot 40 i fjor til Kristiansand, og i tillegg går trenden mot stadig større båter med flere passasjerer.

— Når vi vet at gjennomsnittspassasjeren fra disse cruiseskipene legger igjen 860 kroner i form av sightseeingturer med buss og handel, er et enkelt skip med flere tusen passasjerer av stor betydning for regionen, sier fungerende havnesjef Ann-Lisbeth Reisænen.

Svak norsk kronekurs får neppe så stor innvirkning på cruiseturister som har kjøpt billetter i annen valuta, men hun tror veksten delvis kan forklares med at både europeere og amerikanere oppfatter Norge som et trygt land å feriere.

Økte forventninger

Andelen av virksomheter i Vest-Agder som forventer å oppbemanne, er i år dobbelt så stor som i fjor.

69 prosent av virksomhetene i privat og offentlig sektor i Vest-Agder svarer i den årlige Bedriftsundersøkelsen til Nav at de forventer at antall ansatte vil være uendret i 2016. Så mange som 19 prosent forventer å oppbemanne, mens 12 prosent tror de må redusere antall ansatte. En nettoøkning på 6 prosent er en dobling fra i fjor, da bare 3 prosent av virksomhetene i Vest-Agder trodde de kom til å oppbemanne det nærmeste året.

Krise i Rogaland

Til tross for økt optimisme, er det likevel bare i Hordaland, Møre og Romsdal, Sogn og Fjordane og Rogaland at arbeidsgiverne har mindre forventninger om at de vil få behov for å ansatte flere det nærmeste året.

Rogaland er det eneste fylket der andelen virksomheter som tror de må redusere bemanningen er større enn de som forventer å øke bemanningen. Nettotallet for Rogaland er minus 5 prosent, mens det for landsgjennomsnittet er pluss 10 prosent.

Elisabeth Blørstad, direktør i Nav Vest-Agder Foto: Tore André Baardsen

Direktør Elisabeth Blørstad i Nav Vest-Agder oppfordrer arbeidsledige til å søke ledige stillingen i andre deler av landet.

Skjult ledighet

Den registrerte arbeidsledigheten i april var både i Aust— og Vest-Agder 3,8 prosent. Det var bare Rogaland med 4,6 prosent som hadde en større ledighet.

Arbeidsledige som går på arbeidsmarkedstiltak, tar etterutdanning eller er sykemeldte teller ikke med i statistikken.