Jeg forventer at du tar ansvar og kommer med klare svar på hva du vil gjøre.

28. august skriver Zariat en kronikk på Ytring om såkalt jomfrutesting. Ikke ett ord fra helseministeren. Jeg stiller skriftlig spørsmål fra Stortinget den 30.8 som lyder slik:

«Er det leger i Norge som utfører denne type underlivsundersøkelser, og hvis ja, vil statsråden straks instruere leger om at generelle underlivsundersøkelser hvor hensikten er å gi opplysninger til foresatte om jentenes «jomfruelighet» ikke er forenlig med legepraksis og skal opphøre og at slik praksis kan medføre inndragning av lisens?»

Honnørord og dagligdags prat

Etter en uke, der helseministeren fremdeles ikke har gitt noen kommentarer om saken, kommer svaret til Stortinget.

Det er en oppramsing av hvilke verdier vi skal ha i helsetjenesten, hva vi skal tolerere, hva vi ikke skal finne oss i og ikke vil ha. Deriblant disse undersøkelsene. Et generelt svar, fullt av honnørord og dagligdags prat, som hvem som helst i Norge kan slutte seg til og mange kan skrive. Men han svarer ikke på ett eneste av mine spørsmål gjennom Stortingets spørreinstitutt. Det holder ikke, Høie!

Et generelt svar, fullt av honnørord og dagligdags prat, som hvem som helst i Norge kan slutte seg til og mange kan skrive.

Den uken spørsmålet ligger til besvarelse, er det ingen aktivitet fra helseministerens side. Men kort etter at ditt svar ankommer i min mailboks, kommer innleggene dine, fulle av honnørord og selvfølgeligheter, i alle medier: Jo det foregår i Norge. «..dessverre vet vi at det skjer» «Vi har alle et ansvar.» «Jeg vil ikke ha noe av det.» skriver du som spaltist. Der deler du mening med mange, Zairat, Klara Klok, allmennleger som har uttalt seg og de fleste andre. Og ja, det er sant at vi alle har et ansvar. Og nei, det er ikke noe galt med det du skriver. Det gale er det du ikke skriver. Vi forventer at du i tillegg til å opptre forståelsesfullt også tar ditt ansvar som helseminister for å gjøre noe.

Hva har du gjort?

Svar som helseminister, Høie!

Du må gjerne svare i media også. Men da som helseminister, ikke som spaltist!

Jeg kommer til å stille nytt spørsmål fra Stortinget. Hvor lenge har du kjent til denne praksisen? Hva har du gjort med det? Hva er omfanget? Har tilsynsmyndighetene noen gang tatt opp slike saker? Hva har i så fall skjedd med legene som har utført slike tester? Hvordan vil du, som ansvarlig helseminister sørge for at det faktisk ikke skjer? At slik praksis stoppes? Og hvis du klarer å holde fast i ministerrollen noe lenger enn den tiden det tar å svare på dette, vil jeg gjerne høre hvordan helseministeren tenker å forebygge at det skjer. Ut over at vi alle har et ansvar, da. Vil du for eksempel ta initiativ til at dette blir fokusert på i samtaler med foreldre og barn i barnehager, skoler, helsestasjonsvirksomheten? At det blir tema i samarbeidsfora der innvandrerfamilier og barn er målgrupper? Og for all del, du må gjerne svare i media også. Men da som helseminister, ikke som spaltist!