Malin Berås sammen med pappa og travtrener Arild utenfor stallen på Sørlandets Travpark. Pappa Arild mener travsporten må tenke nytt. Foto: Reidar Kollstad

— Hestesporten er livet mitt, og det har det vært siden jeg ble født. Nå har travselskapet gitt meg et ultimatum om å velge det som nå er jobben min, eller en lisens jeg ikke tjener en krone på. Det er selvfølgelig trist, sier Beås.

Fædrelandsvennen møter Berås ved farens stall ved Sørlandets Travpark. 25-åringen gjør de siste forberedelser før hun reiser til Klosterskogen, for å ri det som kan bli hennes siste løp i Norge.

— Det har vært tungt, men jeg har også fått mye støtte. Det har betydd utrolig mye for meg, og har gjort alt litt lettere, sier Berås.

Det er tragisk, og jeg synes det sier litt om hvilke mennesker som sitter bak dette.

I forrige uke ble det kjent at Berås hadde inngått en avtale med spillselskapet Leo Vegas. Det Norske Travselskap svarte med å sende Berås en e-post, hvor de truet med å ta fra henne lisensen. Fredag leverte Berås inn lisensen sin i protest.

— Nå er det et nytt kapittel som begynner, og det gleder jeg meg veldig til, sier Berås.

Modellkarriere?

I tiden som kommer, vil hestesporten bli byttet ut med reklamebransjen for rytterstjernen.

— Det er kjempegøy å spille inn reklamefilmer. Jeg kommer kanskje til å jobbe litt som modell også. Vi får se hva som dukker opp, sier hun.

Berås har bygd seg opp til å bli den største profilen i montésporten i Norge de siste årene. For å få det til å gå rundt økonomisk, har Berås blant annet jobbet som frisør ved siden av. Samarbeidet med Leo Vegas skulle gi henne muligheter til leve av sporten hun elsker.— Travselskapet har gjort noe veldig dumt nå, sier Berås.

— Kjetil Olsen, som er daglig leder i Sørlandets Travpark, kaller handlingen din illojal. Hva tenker du om det?

— Det er tragisk, og jeg synes det sier litt om hvilke mennesker som sitter bak dette, sier Berås.

Vil se samarbeid

Sørlandsjenta er den siste i rekken av norske sportsprofiler som har inngått en avtale med et utenlandsk spillselskap. I en kronikk i Aftenposten tirsdag gikk fotballstjernen Brede Hangeland og skidronningen Marit Bjørgen kraftig ut mot privatiseringen og egoismen i idretten.

— Ville du inngått en avtale dersom du hadde det godt økonomisk allerede?

Avtalen var så god at jeg ikke kunne si nei. Når det gjelder økonomi, tjener jeg ingenting på sporten, sier Malin Berås om avtalen med spillselskapet. Foto: Reidar Kollstad

— Det er vanskelig å svare på. Avtalen var så god at jeg ikke kunne si nei. Når det gjelder økonomi, tjener jeg ingenting på sporten. Dersom jeg hadde vært proff, hadde det vært noe helt annet, sier Berås.25-åringen mener monopolet i Norge på spill er utdatert.

— Jeg er lei meg for at de tar et så stort valg, bare på grunn av at jeg har fått en jobb ved siden av hestesporten, som ikke en gang er en konkurrent. Det er monopolet som styrer i Norge, og det håper jeg forsvinner helt etter hvert, sier Berås, som ønsker mer samarbeid mellom de ulike spillaktørene.

— Da kunne travsporten ha vokst, i stedet for å grave sin egen grav, sier hun.

— Hvordan blir det å ri sitt siste løp?

— Det blir tøft å se alle, og vite at det er over etter dette. Jeg stiller opp kun fordi jeg elsker hesteeierne mine, sier Berås.

Mener travsporten må tenke nytt

Arild Berås har hatt Sørlandets Travpark som sin hjemmebane de siste 12 årene. Han mener travsporten vil ha godt av å fornye seg.

— Jeg er opptatt av å få opp omsetningen, og da må vi få inn flere nye spillere. Derfor er det viktig å tenke litt nytt, sier Berås, som er faren til Malin Berås.

— Det har blåst kraftig rundt datteren din de siste dagene. Hva tenker du om saken?

Malin Berås sammen med pappa og travtrener Arild utenfor stallen på Sørlandets Travpark. Pappa Arild mener travsporten må tenke nytt. Foto: Reidar Kollstad

— Det er synd at det skal bli så mye styr rundt en liten sak. Det er snakk om at hun er amatør, og må ha en jobb. Malin elsker travsporten, men kan ikke leve av den som amatør, sier han.- Hvordan synes du hun har taklet alt styret?

— Hun er ikke gamle jenta, og det er helt utrolig at hun tar det så rolig som hun gjør. Hun har fått god hjelp rundt forbi, så det går bra, sier Berås.

- En dobling av omsetning og kunder

Spillselskapet som Malin Berås har en avtale med, opplever gode tider akkurat nå.

— Nå er vi et selskap som er mer kjent for folk, og jeg føler vi har fått mer kredibilitet i markedet, sier Allan Aaserud i Leo Vegas.

Spillselskapet har investert tungt i det norske markedet, og har Berås som frontfigur i sine reklamekampanjer nå.

— Vi ser en betydelig økning, og det har vært en dobling av omsetning og kunder den siste uka, sier Aaserud, som er imponert over måten Berås har taklet alt bråket som har oppstått etter av avtalen ble kjent.

— Malin er lidenskaplig opptatt av montésporten, og hun fremstår med bein i nesa, sier Aaserud.

Berås har signert en langtidsavtale med selskapet.

— Vi har ikke satt noen tidsbegrensning, men vi har satt ut hva vi ønsker å gjøre det neste året, sier Aaserud.

Det er synd å miste en sånn profil. Malin kunne ha gjort det godt i travsporten, om hun hadde forvaltet mulighetene sine riktig.

På plakaten står blant annet nye filmproduksjoner, fotooppdag, samt EM-kvalifiseringskampen mellom Malta og Norge 9. oktober. I tillegg skal Berås være en av tre nordiske verter under finalen av Nordisk Mesterskap i blackjack som arrangeres på Malta 25. oktober.

- Synd å miste en sånn profil

Malin Berås blir ikke å se i Sørlandets Travpark med det første.

— Det er synd å miste en sånn profil. Malin kunne ha gjort det godt i travsporten, om hun hadde forvaltet mulighetene sine riktig, sier daglig leder i Sørlandets Travpark, Kjetil Olsen.

Berås har hele tiden hevdet at Leo Vegas ikke er noen konkurrent til Norsk Rikstoto, som har monopol på spill på hester i Norge. I stedet ønsker Berås å se et samarbeid med utenlandske spillaktører, slik at travsporten kan vokse i Norge.

— Sånn som ordningen er nå, har vi et spillmonopol, hvor overskuddet går tilbake til sporten. Den ordningen finnes ikke i de utenlandske, sier Olsen.

Regjeringen har sagt de skal se på monopolet, og det kan komme endringer på sikt.

— De ser på en løsning hvor en den av omsetningen går tilbake på formålene de spiller på i Norge, sier Olsen.

- Berås har tatt et valg

Det Norske Travselskap avsluttet saken med Malin Berås da 25-åringen leverte inn lisensen sin fredag.

— Hun har tatt et valg og innlevert lisensen. Da må vi bare forholde oss til det, sier Rune E. Gustavsen, som er generalsekretær i Det Norske Travselskap.

Rune E. Gustavsen, generalsekretær i Det Norske Travselskap

Sånn som regelverket er nå, kan ikke Berås skaffe seg lisens i andre land som har et samarbeid med Norge. Dermed blir ikke Berås å se i hestesporten før avtalen med spillselskapet Leo Vegas avsluttes.— Hvordan er det å miste Berås på denne måten?

— Vi ønsker ikke å miste noen. Samtidig inngikk hun avtalen med spillselskapet, så hun måtte velge, sier Gustavsen, som ikke er enig i at Berås er den største profilen i montésporten i Norge.

— Vi har mange andre gode, som er flotte ambassadører for norsk travsport. Sånn sett er hun ikke unik der, sier Gustavsen.