-Min erfaring er at enkelte heller blir trigget av å se dopingmidler enn skremt, derfor har jeg manipulert bildet slik at lesere ikke skal se nøyaktig hvilke dopingmidler det er snakk om, forklarer Lukas Udelhoven om bildet han mener er russisk doping fra treningsleiren i Portugal i desember i fjor. Foto: Lukas Udelhoven

— Om dette er beviser som er brukt mot russerne i saken som rulles opp nå, vet jeg ikke, sier Lukas Udelhoven til Fædrelandsvennen.

Mandag ble det lagt fram en rapport som viser at det har pågått omfattende doping og korrupsjon i russisk friidrett i en årrekke. Trolig har den forgreininger langt oppe i det russiske maktapparatet. Så alvorlig er avsløringene at nasjonens friidrettsutøvere nå står i fare for å bli utestengt fra OL.

- Fant dop i søpla

Lukas Udelhoven og hans sjukampelev, Ida Marcussen, har i flere år gått knallhardt ut mot en friidrettsverden de mener er full av dop. Derfor kom mandagens nyhet slett ikke som et sjokk. Nå hevder Udelhoven at han på vinterens treningsleir i Portugal, så russisk dop ved to anledninger på hotellet de delte med russerne.

-Min erfaring er at enkelte heller blir trigget av å se dopingmidler enn skremt, derfor har jeg manipulert bildet slik at lesere ikke skal se nøyaktig hvilke dopingmidler det er snakk om, forklarer Lukas Udelhoven om bildet han mener er russisk doping fra treningsleiren i Portugal i desember i fjor. Foto: Lukas Udelhoven

— Første gang var samme dag som russerne skulle reise hjem til jul. Jeg skulle kaste søppel, og der fant jeg en haug med medikamenter som sprøyter, tabletter og plaster. Det var et ganske stort reservoar. Hvorfor de ikke ville ta deg med seg, vet jeg ikke, men kanskje de ikke ville ha det med seg i tollen. Jeg beslagla det, og sendte det til det tyske dopinglaboratoriet i Köln, sier Udelhoven.Den andre episoden stammer også fra Portugal, fra nyåret i år.

— Jeg fikk et konkret tips om hvor det fantes bevis mot russerne. Jeg fotograferte det, samlet det sammen og sendte også det til Köln. Jeg har fått tilbakemelding om at de har mottatt det, men utover det vil de ikke kommentere hva de har gjort med det videre, sier sjukamptreneren.

Vi ser egentlig ting hele tiden. Når du er «inne» i friidretten, må du være blind om du ikke skal få det med deg.

Fædrelandsvennen har vært i kontakt med det tyske antidoping-laboratoriet i Køln (NADA), men de har ikke svart på mailen de ba oss sende der vi etterspurte bekreftelse på om de hadde mottatt det Udelhoven sikter til.

- Ser ting hele tiden

Han forteller at han «minst fire-fem ganger» har rapportert om det han mener er doping. Fædrelandsvennen har tidligere skrevet om ett av tilfellene.

— Vi ser egentlig ting hele tiden. Når du er «inne» i friidretten, må du være blind om du ikke skal få det med deg. Jeg har vært med på mesterskap gjennom ti år, foruten at jeg har deltatt på treningsleirer og bodd på samme hotell med utøvere. Da ser vi alle medikamenter, hevder 48-åringen.

Han mener på ingen måte at dette bare er et russisk problem.

Det er en ukultur i idretten der vi ikke sier fra om ting som er veldig synlig

— Russland har kanskje en lederrolle som det største landet, men det er ingen tvil om at det er tett samarbeid mellom flere nasjoner om doping. De som følger friidretten tett, vet for eksempel at Ukraina og flere av de østeuropeiske nasjonene er involvert, hevder norsk-belgieren, som også er kritisk til nasjoner som Kenya, USA og Jamaica.

- Vi sier ikke ifra

Bare de siste to årene er to av Ida Marcussens hardeste sjukamp-konkurrenter tatt for doping. I 2013 ble ukrainske Ljudmyla Josypenko, som ble nummer fire i London-OL, utestengt i fire år. Og tidligere i år ble Tatjana Tsjernova, som har vunnet et VM-gull og to OL-bronse - foruten at hun vant gull i junior-VM i 2006 foran nettopp Marcussen - avslørt for doping.

Udelhoven er ikke tvil om hva som skal til for å ta knekken på dopingen, både innen fridretten og idretten generelt:

— Det er en ukultur i idretten der vi ikke sier fra om ting som er veldig synlig. Hadde alle satt seg et mål om å hjelpe til, hadde vi kommet dopingen til livs. Men så lenge vi holder kjeft, finnes dette overalt. Budskapet mitt er at vi må ha ryggrad nok til å si ifra. Vi må ikke bare peke på Russland. Doping er så lett å bestille på internett at vi ikke skal lenger enn til vår egen by for å finne et problem.

Han understreker at de sterke utfallene mot friidretten ikke er unnskyldning for Marcussens manglende sjukampresultater.

— Jeg sier ikke dette for å dekke over våre egne resultater, men fordi jeg ikke synes det er noe gøy å se på at idretten går i dass.

- Vi er helt avhengig av at folk sier ifra

Halvor Haugland Byfuglien, kommunikasjonssjef i Antidoping Norge, innrømmer at den tradisjonelle prøvetakingen har klare begrensninger, og at informasjonsinnhenting, undersøkelser og samtaler er viktig i det komplette kontrollarbeidet for å avsløre dopingbruk.

— Derfor er det et viktig bidrag at utøvere og ledere som ser noe, melder det videre. Vi går ikke i det miljøet hver dag, sier Byfuglien.

Han støtter Lukas Udelhoven i det han har gjort.

— Hvis han har varslet de rette instanser, er det en fornuftig måte å gjøre det på. Vi er helt avhengig av det. Vi tror ofte at terskelen har vært for høy for å melde videre, sier Byfuglien.

- Positivt at Udelhoven sier ifra

Tore Hordnes, president i Norges Friidrettsforbund. Foto: Jon Anders Skau

Friidrettspresident Tore Hordnes er glad for at Lukas Udelhoven melder fra om mulig doping.— Det synes jeg bare er positivt. Det var vel gjennom at folk sa ifra at den finske dopingskandalen i ski-VM i Lahti ble oppdaget, sier Hordnes.

Men han har ikke inntrykk av at folk i frykt avstår å si ifra om doping.

— Jeg håper at de fleste som ser mistenkelige ting, sier fra. Jeg har ikke indikasjoner på det motsatte.

— Er det folk i friidretten som må varsle om mulig doping dersom vi skal komme ondet til livs?

— Jeg tenker at vi må gi tips om alt som er mistenkelig, og sende det til antidopingmyndigheter. Men samtidig må vi ikke bli paranoide for da tror jeg vi undergraver vår egen sport. Det aller viktigste nå er å få på plass et system vi kan stole på, sier friidrettspresidenten.