I helgen hevdet Fremskrittspartiets Per Sandberg at Venstre-leder Trine Skei Grande løy da hun fredag hevdet at ideen om poseavgiften kom fra finansministeren. Selv har Siv Jensen omtalt posen som «Trine-posen».

Mandag fikk Sandberg svar på tiltale fra Venstres nestleder Ola Elvestuen.

— Trine løy ikke, fastslo han da de to møttes i Politisk kvarter på NRK.

- Ikke på kravlista

Elvestuen understreker at poseavgiften ikke sto på kravlisten da støttepartiene møtte Høyre og Frp til budsjettforhandlinger.

I programmet kommer det frem at det var Sandberg selv som spilte inn poseavgiften da budsjettforhandlingene pågikk.

Til NRK sier han at han etterlyste en kravliste fra Venstre og KrF før forhandlingene, men fikk til svar at det var partienes alternative budsjetter som gjaldt.

Spilte inn poseavgift

For å finne inndekning for utgiftsøkningene til støttepartienes krav, gikk Sandberg selv inn i de alternative budsjettene og fant en avgift som KrF og Venstre hadde til felles: Poseavgiften.

KrF foreslo en avgift på 1,50 per pose, mens Venstre ville ha 1 krone.

— Da fremmet jeg det som inndekning, helt i tråd med det KrF og Venstre ønsker seg. Hvis de nå plutselig er imot denne plastposeavgiften, så burde de sagt det under forhandlingene, sier Sandberg, som satt i Frps referansegruppe under budsjettforhandlingene.

Avgiften på 1,50 kroner per plast- og papirpose skal gi 1 milliard ekstra til statskassen. Poseavgiften innføres 15. mars neste år.