— Vi registrerer hva barna svarer om det å være i barnehagen. Aktivitetene er mer tilpasset jenter enn gutter. Barnehagene er kvinnedominert og barnehageoppholdet preges av de verdiene, sier oppvekstdirektør i Kristiansand Arild Rekve.

— Hva tenker du om det?

— Det er ikke noe galt med de verdiene, men vi trenger balanse. Vi trenger menn som rollemodeller. Det er forferdelig trist at det er så skjevt, sier Rekve.

Bedre resultater

I 2004 satte barne- og familiedepartementet opp et mål om 20 prosent mannlige barnehageansatte. 12 år senere er rundt ni prosent av de barnehageansatte i Kristiansand menn.

I barneskolen er mannsprosenten noe høyere. To av ti lærere er menn i følge ferske tall fra Kristiansand kommune.

barnehageansatte_NETT_580px.jpg Foto: Kjartan Bjelland

— Det betyr at et barn som begynner i barnehagen i Kristiansand i dag har stor sjanse for bare å ha kvinnelige rollemodeller fram til det begynner på ungdomsskolen. Konsekvensen av det er at hele utdanningssystemet er slik at jentene får et bedre resultat i utdanningsløpet. Det er mye diskusjon rundt dette, sier Rekve.

Kan ikke tvinge

Oppvekstdirektøren sier det er svært vanskelig å rekruttere menn i barnehagestillinger. Kommunen kjemper om de få mennene som er tilgjengelige etter utdanning.

— Hovedutfordringen er at for få menn søker denne utdanningen. Du kan ikke tvinge folk til en type utdanning. Jeg skulle ønske en kunne gjort det mer attraktivt. Det handler om både lønn og status. Det er ikke til å komme utenom at dette handler om økonomi, sier oppvekstdirektøren.

Penger tok slutt

I 2008 gjennomførte kommunen et forsøksprosjekt hvor gutter på 8. og 9. trinn fikk hospitere i barnehager noen timer i uka. Prosjektet, som varte i fire år, ble beskrevet som svært vellykket for dem som deltok før det ble avviklet.

Rådgiver Bente Hansson i Kristiansand kommune sier manko på menn som tar barnehagelærerutdannelse gjør det problematisk å få opp mannsandelen. Foto: Kjartan Bjelland

— Pengene tok slutt. Det synes jeg er trist, sier rådgiver ved oppvekstdirektørens kontor, Bente Hansson.

Likestilling viktig

Hun påpeker at det å jobbe i barnehage fra gammelt av er et typisk kvinneyrke. Etaten sliter fortsatt med kjønnsrollemønsteret.

— Vi jobber med likestilling. Likestilling er en veldig viktig verdi for Kristiansand kommune. På samme måte som vi har jobbet med å få jenter til å søke teknisk utdannelse, prøver vi å få gutter til å ta en pedagogisk utdannelse for de yngste, sier Hansson.

Alle menn intervjues

Rådgiveren sier signalene fra UiA er at det er stadig flere menn gjennomfører barnehagelærerutdanninga. I tillegg prøver kommunen å legge til rette for å ansette de mennene som er utdannet.

— Vi kaller alle menn inn til intervju. Vi prøver også å ansette flere menn ved samme barnehage hvis det er mulighet for det. Det viser seg at det er enklere å få menn til å ta jobb i barnehage hvis det allerede jobber menn der fra før. Også tror jeg kanskje at et tøffere arbeidsmarked vil føre til at flere menn ser på det som trygt å jobbe i det offentlige, sier Hansson.

- Han er plukket med pinsett

Spikking, turgåing, bålbrenning og andre uteaktiviteter står ofte på planen når Anders Klepp er sammen med barna. Foto: Kjartan Bjelland

— Jeg er en lekekamerat som leker fysisk med barna, sier barnehageassistent Anders Klepp ved Askeladden barnehage.Han har jobbet i barnehagen siden i fjor høst og er den eneste mannen blant de ni ansatte. Barnehageassistenten mener han tilbyr barna noe annet enn de kvinnelige kollegene.

— Jeg har nok litt mer tradisjonelle mannlige interesser. Jeg er med på lekeslåssing og lar nok ungene utfolde seg litt mer fysisk.

Lopper i rumpa

Assistenten får oftere spørsmål om utelek, spikking og turgåing enn kollegene. Han tenker at han også kan representere noe annet for guttene i barnehagen.

— Jeg hadde jo lopper i rumpa som liten gutt. Det er vanskelig for mange gutter å sitte stille, så akkurat den følelsen kjenner jeg veldig godt igjen hos guttene som er i barnehagen, sier Klepp.

— Hva tror du er årsaken til at det ikke er flere menn som jobber i barnehage?

— Det henger nok sammen med lav status og lav lønn. Mange har nok en formening om at det er et dameyrke. Jeg opplever ikke det i det hele tatt, sier Klepp.

Rollemodell

Einat Larsen er leder ved Askeladden barnehage. Hun var veldig klar over hva hun var ut etter da hun skulle ansette en ny medarbeider i oktober i fjor.

Barnehagestyrer Einat Larsen ved Askeladden barnehage var veldig fornøyd da hun fant Anders Klepp i søkerbunken til ny jobb i fjor høst. Foto: Kjartan Bjelland

— Han er plukket med pinsett. For meg var det viktig å ansette en mann som var interessert i friluft. Jeg ville ha en mannlig rollemodell. Det er viktig å ha balanse blant de ansatte, sier Larsen.- I hvilken grad ser du forskjell på han og de andre kvinnene som jobber her?

— Han er på samme bølgelende som guttene. Det virker som om han forstår dem bedre. Han er en mannlig rollemodell som er aktiv samtidig som han setter grenser. Det trenger vi, sier barnehagelederen.

Hun er klar over at det kan være utfordrende for en mann å jobbe alene i en barnehage. Erfaringene fra kommunen viser at det er lettere å holde på mannlig arbeidskraft hvis det er flere av samme kjønn et sted.

— Derfor har jeg lovet etter beste evne å ansette en mann ved neste korsvei, sier Larsen.