ARENDAL: — Det er lov å uskadeliggjøre noen, men det straffbart å avstraffe, sier jusprofessor Asbjørn Strandbakken ved Universitetet i Bergen.

Asbjørn Strandbakken er jusprofessor ved Universitetet i Bergen. Foto: Privat

Det var natt til 1. påskedag at en huseier i Arendal ble vekket av at noen romsterte på utsiden. Huseieren hadde politiet på tråden da ruta til utgangsdøra ble knust.Mens politiet hørte det, ble innbruddstyven (38) advart om at det var folk i huset. Likevel stakk han hånda gjennom vindusruten for å åpne døra.

Da stakk huseieren kjeltringen i hånda. Han ble så skadet at da politiet kom måtte han innlegges på sykehus.

Farligere

— Slik du beskriver hendelsen, var angrepet fra tyven klart mer farligere når han var blitt advart i forkant. Men om det var riktig å bruke kniv framfor å slå hånda med en gjenstand kan diskuteres, sier Strandbakken.

Det blir dermed opp til politiet og kanskje tingretten å sette seg inn i situasjonen til huseieren der og da.

- Det hele handler altså om omstendighetene. Er inntrengeren bevæpnet, kan du bruke hardere midler. Om inntrengeren flykter, er det mindre du kan gjøre, sier Strandbakken.

Froland-saken

Et eksempel på det er saken fra Froland i 2003der en person skjøt og drepte en tyv som hadde stjålet familiens bil. Biltyven var på vei vekk da han ble skutt.

Straffen ble to års fengsel. Drapsmannen mente han var i nødrett, mens retten mente han burde ha ringt politiet framfor å skyte.

— Loven gir en del slingringsmonn. Det skal for eksempel vurderes i hvilken sinnstilstand du var i. Hadde du frykt og redsel kan det være formildende om noe som ellers hadde vært en straffbar handling, sier Strandbakken.

Reglene om nødverge reguleres av straffelovens paragraf 18, hvor det blant annet fremgår at en person som utsettes for et angrep ikke kan gå lenger enn nødvendig eller ut over det som er forsvarlig i den aktuelle situasjonen.

Erkjenner straffskyld

38-åringen som ble skadet under innbruddsforsøket, erkjenner straffskyld.

— Han er avhørt og ble senere løslatt. Jeg ønsker ikke å si noe om hva han har forklart, men han erkjenner straffskyld for det han er anmeldt for, sier vakthavende jurist, Ernst Ragnar Pfaff til Fædrelandsvennen.

Politiadvokat Ernst Ragnar Pfaff opplyser at huseieren er mistenkt for kroppsskade etter å ha skadet en innbruddstyv med kniv. Den videre etterforskningen vil vise om mannen handlet i nødverge eller kan straffes. Foto: Arkivfoto

38-åringen er siktet for forsøk på grovt tyveri. Huseieren, som har status som mistenkt, vil også bli avhørt av politiet. Han og innbruddstyven skal ikke ha kjent hverandre fra tidligere.

— Huseieren er mistenkt for kroppsskade. Bakgrunnen for det er at han med viten og vilje har påført en annen person kuttskader. Den videre etterforskningen vil vise om huseieren handlet i nødverge, sier Pfaff.