Alle må liksom ha den buksa, den bilen og det huset. Det som gjelder er oss, her og nå. Det er tomt for olje om 55 år etter dagens økende forbruk. Ikke at det er det største problemet, bare tenk på klimaendringene, såkalte drivhuseffekten. Hva skal til for å redde fremtidens jordboer?

Tenker ikke over klimaendringene

Vi nålevende, dagens mennesker bryr oss ikke om at det er tomt for jernmalm om et par hundre år, og at olja tar slutt om et halvt århundre. VI tenker ikke over klimaendringene engang. «Jeg lever jo ikke om hundre år til» tenker faktisk mange mennesker. Det er spesielt de rike landene som har det største forbruket, og hvis vi tenker at alle hadde levd slik som oss nordmenn hadde vi trengt hele tre jordkloder for å dekke forbruket vårt. Et eksempel, vi fisker fisken i Norge, sender den til Kina for å skjæres og pakkes, sendes tilbake til Norge for å selges. Denne unødvendige transporten forurenser enormt. Men siden det lønner seg, så gjør vi det. Vi tenker bare på oss selv, ikke om etterkommerne våre.

Vi forurenser enormt

En stor «snakkis» er forurensingen til oss mennesker. Olje, gass, atom og kullforbruket har økt drastisk de siste årene. Dette skyldes også vår høye levestandard. Ta for eksempel bil. Det er nesten 1 milliard biler ute på veier i verden. Det enorme tallet forteller helt på egenhånd at vi forurenser enormt. Vi prøver oss på El-biler, mange mener det vil senke det høye utslippet på veiene. Men det vil skape et enormt strømforbruk. Vi har jo mer enn nok med å dekke dagens strømforbruk, og det som da vil skje er at vi blir nødt til å bruke enda mer ikkefornybar energi til strømproduksjon. Da er det enda kortere tid til olja tar slutt, og klimaendringene blir større raskere.

Temperaturen vil stige, isen vil smelte og havnivået vil stige. Store landområder som nesten hele Nederland kommer til å ligge under vann. Dette vil også føre til mindre landområder samtidig som folketallet øker.

Med høyere temperatur blir tørre områder enda tørrere. Dette er dårlig nytt for fattige afrikanere som allerede har lite vann.

På vei mot et stup

Se for deg jorden på vei mot et stup, veien til det stupet blir kortere og kortere for hver dag. Vi har et ansvar om å snu denne trenden. Resirkulere, tenke grønt, ikke hogge regnskogen, begrense forbruket, begrense levestandarden. Dette er noen ting vi faktisk må gjennomføre.

Men skal jeg være helt ærlig, så er det for sent. Ettersom folketallet øker ser jeg ikke hvordan det skal være mulig å minske utslippene. Vi som lever i denne generasjonen er heldige, meget heldige.... Jeg vil faktisk kalle oss for gullgenerasjonen.