Det blir sett på som et uspennende område som de vegrer seg for å ta tak i. Men strategisk matberedskap er og må bli sett som et ansvar for forsvaret.

Få mat av Amerika

Det mest rystende jeg hører er tidligere forsvarssjefs Diesens stadige utsagn om at vi vil klare å holde en kanal åpen over Atlanteren for å få mat av Amerika, i tilfelle krig eller matmangel. Man må jo få assosiasjoner til Neville Chamberlain! La meg friske opp historien: USA klarte ikke å holde Atlanteren åpen under noen av verdenskrigene! Og om amerikanerne skulle klare å holde ruten oppe, så har USA likevel «flust med» folk å prioritere før oss. La meg nevne hele den enorme nord-amerikanske befolkning, «the good relationship»/ Storbritannia og hva med for eksempel EU?

... til og med rike, robuste Olje-Norge kan havne i en situasjon der mattilførselen svikter.

Kan verdens beste land å bo i, oppleve matmangel? Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) advarer i en ny rapport «Matsikkerhet i et klimaperspektiv» om det utenkelige: At til og med rike, robuste Olje-Norge kan havne i en situasjon der mattilførselen svikter. Ingen vet med sikkerhet oddsen for at Russland, flom, tørke eller innsektstorm på verdensavlingene kan ramme oss? Er det ikke greiest å være forberedt. Eller skal vi bare kjøpe mer våpen?!

Norge har ikke mat til unntakstilstander

Som Titanic anses Norge som usynkelig. Titanic hadde for få redningsbåter og Norge har ikke mat til unntakstilstander. Rikfolket på Titanic gikk ned med «stil» mens fiolinene spilte på dekket da festen var over. Jeg har lagd en sørgetekst i tilfelle, vi skulle få bruk for en: «Det ineffektive, røde Senterpartiet ropte ulv, ulv, ulv. Lite visste vi at ulven kom! Det var jo de, som skulle ha vernet vår jord!» Men hvordan i huleste kunne et surmulende senterparti, frelst oss?! Senterpartiet kan ikke verne norsk jord, ikke en gang i regjering, fordi de er sosialister, altså inneffektive».

4000 dekar av vår beste landbruksjord vil på ny forsvinne det nærmeste året, innenfor denne «tillatelseskvoten», som ironisk nok blir kalt «vern»

Det finnes ingen lover som verner den beste matjorden i Norge, ingen kart som setter skranker for hva som kan ødelegges for all fremtid. Å bygge ned 4000 mål i året er ikke jordvern! 4000 dekar av vår beste landbruksjord vil på ny forsvinne det nærmeste året, innenfor denne «tillatelseskvoten», som ironisk nok blir kalt «vern». Tidligere landbruksminister Sylvi Listhaug har, i motsetning til Senterpartiet i regjering, redusert denne tillatelsen til å nedbygge landbruksjord fra 6500 dekar jord per år til 4000 dekar jord per år. Men så lenge det strategiske, aktive jordvern ved lov, ikke er på plass, er svært lite oppnådd. I Sola kommune, Trondheim, Melhus, Sandnes og Fredrikstad skynder de seg å selge den beste kvalitetsjorden til nedbygging, mens tillatelsen fortsatt er på plass. Norge har mistet 23 % av hele kornarealet sitt på 25 år! Dette truer både min nasjonalfølelse og det truer vår matberedskap. Norge blir et hus uten attraktiv tomt. Eller som en husholdning uten eget spiskammer.

Verne norsk matjord

At det første spørsmålet nye landbruksminister Jon Georg Dale fikk i spørretimen omhandlet jordvern, er ikke tilfeldig. Hvorvidt ministeren klarer å få vernet et minimum av matjord ved lov, vil være det som, på sikt, vil være avgjørende for synet på ministerens forstand i historiebøkene 50 år frem i tid. En gang kommer alle Norges landbruksministere til å bli vurdert etter i hvilken grad de klarte å verne norsk matjord av beredskapshensyn. Dale ser på muligheten til å verne jord på kart. Han har fått en avdeling til å se på kartverket, men sier det vil ta noen år. Det virker likevel lovende. Tiden for er jordvern med lov er høymoden. Jordsituasjonen er nå en helt annen enn for tiår tilbake hvilket krever ny politikk på området. La oss håpe på fortgang i prosessen.

Innlegget er forkortet. Red.