«Karis jul» har for lengst blitt en tradisjon i Lillesand. Hvert år de siste 16 årene har Kari Kjetså arrangert julaften på Rådhuset for de som ønsker å ha noen å feire jul med.

Ideen kom etter at hun selv i mange år var alene på julaften.

— Det begynte med at jeg ble skilt. På den tiden hadde jeg ei lita datter som var mye hos faren sin på julaften. Jeg ble sittende og synes synd på meg selv i noen år, før jeg et år bestemte meg for å reise til Oslo for å hjelpe Frelsesarmeen på julaften. Etter å ha vært i Oslo noen ganger, begynte jeg å tenke at det var litt unødvendig å reise helt til Oslo. Jeg kunne jo gjøre noe her i Lillesand, forteller 59-åringen, som til vanlig jobber med rus og psykiatri i Lillesand kommune.

Det ble starten på en årelang tradisjon som mange i Lillesand har benyttet seg av.

Kari Kjetså sier hun føler seg heldig som får lov til å gjøre det hun gjør. Foto: Rebecca Trondsen

Ribbe, riskrem og pakkelek

På julaften dekkes det til langbord i kantina på Rådhuset. Alle som vil kan komme.

— Først koser vi oss med en kopp med gløgg. Så serverer vi ribbemiddag og riskrem til dessert. Så er det kaffe og kake og pakkeleker. Av og til er det noen som synger eller spiller.

— Hvem pleier å komme?

— Det er alle mulige folk. Jeg stiller ingen kriterier. Det kan være et eldre ektepar som synes det er vanskelig å stelle i stand julaften hjemme, eller en far som er alene med et barn. Selv om man er to kan det være stusselig å feire jul.

Hittil er det rundt 20 stykker som har meldt seg på arrangementet på Rådhuset.

Kjetså har også kjøpt inn 100 julegaver som skal deles ut. Søndag kveld var hun og venninnen, Tracey Ibbotson, i full gang med å pakke inn alle gavene.

— Det tar litt tid, så vi rekker nok ikke alle i kveld, sier Kjetså.

Kari Kjetså gjør seg flid med gavene som skal deles ut på julaften. Foto: Rebecca Trondsen

— Føler meg heldig

59-åringen sier at det gjør godt å gjøre noe for andre.

— Det skulle bare mangle, jeg har tid og anledning. Jeg føler meg heldig som får lov til å gjøre dette. Jeg har selv møtt litt motstand, og det har fått meg til å se mennesker på en annen måte, sier hun.

Kjetså trekker fram et minne som fremdeles rører henne til tårer.

— Jeg hadde en sterk opplevelse for et par år siden med en eldre mann som var med på julefeiringen på Rådhuset for første gang. Da han skulle gå reiste han seg og tok meg i hånda og sa at det var den beste jula han hadde hatt. Året etter døde han. Da jeg var i begravelsen var det ikke en eneste krans på grava. Han levde ensom og døde ensom.

Drar hjem med mat og pakker til folk

Kari Kjetså har også en gruppe mennesker som hun drar hjem til med mat og pakker før jul.

— De som er virkelig vanskeligstilt kommer seg ikke ut av huset. De går jeg hjem til.

Hos denne gruppa har hun sett en økning de siste årene. I år regner hun med å besøke mellom 25 og 30 personer.

— Jeg kjenner mange av dem som strever i Lillesand.

Det er ikke bare ved juletider at Kari gjør litt ekstra for de som trenger det.

— Det har blitt et helårsprosjekt. Jeg arrangerer kafètreff en gang i måneden, fisketurer, søndagsmiddager og andre aktiviteter.

Mye jobb

Lillesand kommune og den lokale sparebanken er med å finansiere prosjektet. Hun får også pengestøtte fra lag og foreninger.

— Jeg forvalter mellom 70.000 og 100.000 hvert år. Men i perioder går det ikke helt rundt. Da spytter jeg i litt selv.

59-åringen legger ikke skjul på at det er mye jobb og at hun flere ganger har vært inne på tanken på å gi seg.

— Hvert år sier at jeg skal gi meg fordi jeg er så sliten. Men så kommer november og da er det alltid noen som kommer bort til meg og spør om det blir jul på Rådhuset i år også. Da må jeg bare fortsette, for disse folkene har ingen andre alternativer.

Tar ett år av gangen

— Hvor lenge kommer du til å gjøre dett?

— Jeg blir jo 60 nå, så jeg tar ett år av gangen. Jeg har ei datter i Oslo, og drømmen er en dag å kunne ha en familiejul sammen med henne, og at familien blir utvidet.

— Hva må de som ønsker å bli med på julefeiringen på Rådhuset gjøre?

— De må ta kontakt med meg. Jeg har ikke hemmelig nummer, så jeg er lett å finne. Hver uke har fram til jul har jeg også annonse i Lillesands-Posten med navn og nummer.