EVJE OG HORNNES: — Det kom totalt uventet og det er kolossalt frustrerende at Skatteetaten vil sentralisere til Kristiansand og ikke legge et nytt distriktskontor til Evje og Hornnes, sier Bjørn Ropstad.

Onsdag fortalte Fædrelandsvennen at Skattetaten vil mer enn halvere antall kontorer i Agder.

Her er Bjørn Ropstad i samtale med sønnen Kjell Ingolf Ropstad hjemme på Moisund. Nå trenger ordføreren hjelp av den yngre generasjon på Stortinget. Det handler om 30 arbeidsplasser på Evje. Foto: Reidar Kollstad

Evje og Valle (ti arbeidsplasser) legges ned og slås sammen med Kristiansand, Mandal (15 arbeidsplasser) legges ned og slås sammen med Lyngdal og Arendal og Risør (10 arbeidsplasser) legges ned og slås sammen med Grimstad.

Hele Setesdal

Evje og Hornnes og Setesdal-regionen har lenge kjempet for å få distriktsskattekontor til Evje. Dette er en kampsak fordi det er viktig for innlandet med flere kompetanse-arbeidsplasser.

— Et distriktskontor vil gi minst 30 arbeidsplasser. For oss er dette en nøkkel i arbeidet med å utvikle innlandet. I stedet flyttes arbeidsplasser til Kristiansand og vi ser utarming av distriktene enda en gang. Det kan vi ikke godta, sier Bjørn Ropstad.

Vi hadde endringer i antall domstoler og skatteinnkreving. Begge deler kunne blitt kraftig sentralisert. Signalene fra Stortinget var så klare at regjeringen droppet forslagene. Det kan være løsningen denne gang også.

Egentlig er endringene av skattekontor en sak som ikke skal til Stortinget. Skatteetaten har sendt sitt forslag til Finansdepartementet. Hvis regjeringen godkjenner det, skal Stortinget bare orienteres.

Sønnen tar ballen

Nå mener ordfører Bjørn Ropstad at Stortinget må gripe inn. Et opprop om dette er på vei fra 157 distriktsordførere i hele landet.

Nå appellerer han til partiene på Stortinget om å ta affære, og han har allerede snakket med sin partifelle, sønnen Kjell Ingolf Ropstad (KrF Aust-Agder) og Hans Fr. Grøvan (KrF Vest-Agder). De er rede til å ta kampen videre.

— Jeg skal diskutere med KrF-gruppa om ikke vi skal ta fatt i denne saken. Vi hadde endringer i antall domstoler og skatteinnkreving. Begge deler kunne blitt kraftig sentralisert. Signalene fra Stortinget var så klare at regjeringen droppet forslagene. Det kan være løsningen denne gang også, sier Kjell Ingolf Ropstad.

Han har ingen problemer med å støtte far i en så viktig sak. Han mener indre Agder trenger flere statlige arbeidsplasser og at skattekontor kan passe utmerket.

— I avtalen med regjeringen er vi enige om å flytte ut statlige arbeidsplasser til distriktene, sier Kjell Ingolf Ropstad.

Frykter svart arbeid

Høyres stortingsrepresentant fra Aust-Agder Svein Harberg var opptatt torsdag og svarte ikke på våre henvendelser. Ordfører Ropstad mener hele Sørlandsbenken bør engasjere seg i denne kampsaken for innlandet.

Samlet vil Skatteetaten slå sammen dagens 107 kontorer til 53 nye på landsbasis. 584 ansatte, eller 8,4 prosent av arbeidstokken, må regne med å flytte på seg.

Leder av fagforeningen NTL Skatt Sør, Unni Jørgensen sa onsdag til Fædrelandsvennen at staten har et ansvar for å opprettholde arbeidsplasser i distriktene. Hun frykter mer svart arbeid når det blir lenger mellom kontorene og vanskeligere for blant annet utenlandsk arbeidskraft å registrere seg.