— Ikke utsett dyret for potensiell overoppheting ved å etterlate det i bilen på en varm dag, uansett om det kun er for en rask tur på butikken. Vurder nøye om det er nødvendig i det hele tatt å ta hunden med på kjøretur på varme dager, sier Cecilie Johansen styreleder i Dyrebeskyttelsen Norge, avdeling Tromsø, i en pressemelding.

Temperaturen i en parkert bil kan stige til det dobbelte i løpet av ti minutter. Allerede etter noen minutter er bilen så varm at den kan være livstruende for barn og kjæledyr. Det opplyser NAF om på sine hjemmesider.

Ifølge Johansen gjelder det også om du har parkert i skyggen og har vinduene åpne. Flere tilfeller av overoppheting skjer i biler som står i skyggen.

- Kan få hjerneskade

Veterinær Bjørn Tore Andersen ved Kristiansand Dyreklinikk får inn overopphetede hunder hvert år på klinikken.

— Jeg fikk inn en hund en gang som på grunn av varme fikk temperatursenteret sitt i hjernen ødelagt, og hunden måtte derfor avlives, sier Andersen.

Ifølge veterinæren kan hundens hjerne skades ved kun 15 minutter i en bil over 30 grader.

— Er luften stillestående og oksygentilførselen for liten, kan det være livsfarlig for hunden. Er hunden blitt for varm gjelder det å kjøle den ned så fort som mulig. Deretter må den bringes til veterinær, sier Andersen.

- Kjøl ned hunden

Å kjøle ned hunden kan du gjøre ved å dusje den, dekke den med et vått håndkle eller legge den i et badekar eller lignende.

— Det er viktig at vannet ikke iskaldt, for da kan hunden gå inn i sjokk. Et dyr som har vært alvorlig overopphetet må alltid fraktes til veterinær for oppfølging i etterkant, sier Cecilie Johansen i Dyrebeskyttelsen.

Ifølge Dyrebeskyttelsen er hodet, nakken, brystet, buken og innsiden av lårene de områdene man bør konsentrere seg om når man skal kjøle ned en hund. Hvis hunden klarer å svelge, kan man også gi den litt vann.

Finn bilens eier

Hvis man kommer over dyr etterlatt i biler på hete dager, så anbefaler Dyrebeskyttelsen at man prøver å komme i kontakt med bileier.

— Dersom dyret lider, og du ikke oppnår kontakt med eier, Mattilsynet eller politiet, kan du ta deg inn i bilen, sier Cecilie Johansen i Dyrebeskyttelsen.

For å finne bilens eier kan du sende en SMS til Statens vegvesen. Tast inn «REGNR (mellomrom) og bilens registreringsnummer». Meldingen sendes til 2282. ## Like kritisk for barn

Ifølge NAF må også barn tas hensyn til i sommervarmen. De små er spesielt utsatt for overoppheting fordi de regulerer kroppstemperaturen mye dårligere enn voksne. Blir kroppsvarmen over 40 grader vil et barn få vanskeligheter med å puste og hjertet kan stoppe. I verste fall kan barnet dø. Barn kan få problemer allerede i 31 grader dersom luften er stillestående. Noe som vil være tilfelle i en parkert bil om sommeren. Dess mindre barnet er, dess større er faren for overoppheting, opplyser NAF på sine hjemmesider.