Bakgrunnen er at de 15 dommerne er inhabile er at de har omtrent samme pensjonsordning som den tidligere Frp-lederen kjemper for å beholde.

Hagen ble pensjonist i 2009, og gikk til retten da Stortinget i 2011 endret pensjonsordningen for tidligere stortingsrepresentanter. Politikeren tapte i trygderetten og lagmannsretten. I høst sa Høyesterett ja til å behandle saken.

Men bare de fem høyesterettsdommerne som er ansatt etter 2011, har en annen pensjonsordning enn den Hagen kjemper for å beholde. Saken er berammet til 2. februar og skal da behandles av disse fem dommerne, får NTB opplyst.

Høyesterett skal ta stilling til om Hagen har rett i at pensjonsendringene er i strid med Grunnlovens paragraf 97 om tilbakevirkende kraft.

Hagen kjemper for å få tilbake en pensjonsordning som sikret ham 66 prosent av lønna til en stortingsrepresentant. Denne ble endret i 2011 til å følge lønnsutviklingen generelt, minus 0,75 prosent. Da hadde Hagen vært pensjonist i et år. Stortingsvedtaket i 2011 omfattet også dommerne i Høyesterett. (©NTB)