Gjør Drillos menn jobben på Island i kveld, har minst seks andre kamper stor betydning for Norges sjanser til annenplass, og dermed VM-playoff i november.

I de kronglete teoriene om norsk playoff kan nøkkelen fort bli nabobraket Slovakia-Tsjekkia i kveld. Med Tom Henning Øvrebø som dommer. Her er det du må vite:

Forutsetningene

Hold tunga beint i munnen nå: For det er mange veier til playoff, Tsjekkia-teorien er bare én av dem.

Først må de norske spillerne innfri og slå både Island i Reykjavik i kveld og Makedonia på Ullevaal onsdag. I tillegg må Skottland avgi poeng i én av hjemmekampene mot Makedonia eller Nederland.

Annenplass i gruppe 9 er ikke nødvendigvis godt nok. Åtte av ni gruppetoere trekkes til fire playoffkamper om VM-plass, mens toeren med færrest poeng ryker ut.

Norge kan maksimalt få 12 poeng i toertabellen og må ha én toer bak seg. 12 poeng kan holde.

Fire «runder» gjenstår i de andre gruppene og mange av de involverte lagene skal møtes innbyrdes og ta poeng fra hverandre.

Redningen kan komme fra de uoversiktlige gruppene 1 og 3, der Danmark og Slovakia er sannsynlige, men ikke sikre vinnere.

Å sette opp en toertabell basert på dagens toere har ingen hensikt, særlig ikke i de to gruppene. Fordi tabellene «lyver»: Mye rart skal skje hvis Ungarn (gr. 1) og Nord-Irland (gr. 3) skal klare å holde seg på annenplassene de ligger på nå.

Sverige-gruppen

Ungarn er ferdige med de lette kampene i gruppen og har igjen Sverige hjemme og Danmark borte samt Cristiano Ronaldos Portugal både hjemme og borte. I toertabellen, der poengene mot sistelaget i gruppen (Malta) er tatt bort, har ungarerne bare 7 poeng.

Skal de ta igjen Norge, må de ikke bare opp i 12, men 13 på grunn av Norges 4-0 over Skottland og gode målforskjell.

Mer sannsynlig er det at Sverige eller Portugal (6 poeng på toertabellen) blir nummer to bak Danmark. Uansett skal laget på 2.-plass opp i 12 poeng for å passere Norge, annsynligvis 13. Det skjer bare hvis ett av lagene tar minst 6 poeng, eller helst 7, på de tre siste kampene.

Sveriges program: Borte mot Ungarn og borte mot Danmark før den avsluttende hjemmekampen mot Albania. Svenskene skal også til Malta, men den kampen teller ikke i toertabellen.

Portugals program: Borte mot Danmark, borte og hjemme mot Ungarn, hjemme mot Malta.

Tsjekkia-gruppen

Enda mer uavklart er gruppe 3. Nord-Irland har overrasket stort, men har igjen bortekamper mot Polen og Tsjekkia og hjemmekamp mot lederlaget Slovakia. Nord-Irland er heller ikke toer når 4-0 og 3-0 over puljens jumbolag San Marino er trukket fra, og står bare med 7 poeng i den tabellen, der Slovenia er toer med 8 poeng – men bare har igjen to kamper.

Polen har bedre sjanse, men fire vanskelige kamper gjenstår.

Det er derfor tsjekkerne ser farligst ut. Etter kveldens kamp i Slovakia har Tsjekkia tre hjemmekamper igjen: En walk-over mot San Marino og deretter Polen og Nord-Irland.

Tar tsjekkerne full pott i de fire kampene, er de toer i gruppe 3 og får 14 poeng på toertabellen. Ender bare én av kampene uavgjort, er Tsjekkia fortsatt en sannsynlig toer, men da med bare 12 poeng, det samme Norge kan oppnå – og med dårligere målforskjell. Men det er bare interessant hvis Norge tar alle tre poeng i Reykjavik.

PS! Også lag som Bosnia-Hercegovina og Irland kan bli toere med 12 poeng eller færre. Derfor er Kypros-Irland og Armenia-Bosnia også kamper med norsk interesse i kveld, i tillegg til Danmark-Portugal, Ungarn-Sverige, Polen-Nord-Irland og Slovakia-Tsjekkia.

Norges landslagsspillere må slå Island i kveld. Men VM-skjebnen deres ligger i andres hender. Flere kamper ute i Europa er avgjørende for Norges sjanser.

Målservice på alle kveldens kamper:

Kamper i fet skrift er ferdigspilt.

Gruppe 1:

20.00: Danmark – Portugal 1-1

20.00: Ungarn – Sverige 1-2

Gruppe 2:

18.00: Moldova – Luxembourg 0-0

20.00: Israel – Latvia 0-1

20.30: Sveits – Hellas 2-0

Gruppe 3:

**20.30: Polen – Nord-Irland 1-1

20.30: Slovakia – Tsjekkia 2-2**

Gruppe 4:

**17.00: Aserbajdsjan – Finland 1-2

17.00: Russland – Liechtenstein 3-0**

Gruppe 5:

17.00: Armenia – Bosnia-Hercegovina 0-2

20.00: Tyrkia – Estland 4-2

22.00: Spania – Belgia 5-0

Gruppe 6:

16.00: Ukraina – Andorra 5-0

20.30: Kroatia – Hviterussland 1-0

Gruppe 7:

20.30: Østerrike – Færøyene 3-1

21.00: Frankrike – Romania 1-1

Gruppe 8:

19.30: Bulgaria – Montenegro 4-1

20.00: Georgia – Italia 0-2

20.30: Kypros – Irland 1-2

Gruppe 9:

16.00: Skottland – Makedonia 2-0

20.45: Island – Norge 1-1

Se tabellene her!