Beate Brobakke. Foto: Silje Dyregrov

Beate Brobakke (23) putter en pakke kjøttdeig i handlekurven på Kiwi i Vaskerelven i Bergen. «0 % tilsatt salt og vann», står det på den.— Vi får i oss nok salt ellers, så det er bra at kjøttdeigen er uten salt, sier Brobakke.

For et år siden valgte Norgesgruppen, bestående av dagligvarekjeder som Meny, Kiwi, Spar og Joker, å fjerne tilsatt salt fra sine kjøttdeig- og deigprodukter. Målet er å bidra til bedre folkehelse blant nordmenn, ettersom høyt saltforbruk er forbundet med større risiko for hjerte- og karsykdommer.

Jan Paul Bjørkøy. Foto: Anders Martinsen

De var spent på om saltreduksjonen ville føre til en nedgang i salget. Slik har det ikke blitt.— Salt gir smak, så noen var engstelige for at endret smak ville påvirke salget. Men vi ser at salg og etterspørsel har gått opp som følge av tiltaket. Veksten har vært på 8,1 prosent for kjøttdeig og 23 prosent for karbonadedeig, sier Kiwi-sjef Jan Paul Bjørkøy.

- Hvordan vet dere at veksten skyldes at saltet er vekke?

— Vi kan ikke forklare all veksten med det. Men ut fra utviklingen ellers i markedet, ser vi at våre produkter vokser mer enn de med salt, sier Bjørkøy.

Veksten på kjøttdeig har vært på 6,1 prosent for Norgesgruppen totalt, viser tall fra analyseselskapet Nielsen. I resten av bransjen har veksten vært på 4,1 prosent.

Har fjernet 90 tonn salt

Tidligere inneholdt Norgesgruppens kjøttdeiger og deigprodukter én prosent salt. En kjøttdeig på 400 gram, inneholdt derfor fire gram salt. Spiser du en halv kjøttdeig, får du dermed i deg nesten halvparten av Helsedirektoratet anbefalte dagsbehov på fem gram salt.

— Det er helt unødvendig å tilsette salt i kjøttdeiger og andre deigprodukter, sier Bjørkøy.

- Dere tror ikke at kundene som kjøper kjøttdeig uten salt, i stedet krydrer mer på egen hånd?

Norgesgruppen har tatt vekk alt saltet i egne kjøttdeig- og deigprodukter. Foto: Silje Dyregrov

— Jo, det kan godt hende at man gjør. Men da er det mye annet man kan bruke, som urter og annet krydder. Generelt sett klarer man seg med mindre salt, sier Bjørkøy.Norgesgruppen har fjernet 90 tonn salt fra det norske kostholdet siden de fjernet saltet fra sine deigprodukter for et år siden. Men potensialet for saltreduksjon er fortsatt stort, for ifølge Nielsen er ennå 60 prosent av alle deiger i markedet tilsatt salt.

Halverte saltet, selger mer

Norgesgruppen er ikke alene om å gjøre kjøttdeigene sunnere. Coop valgte å halvere saltinnholdet i sine kjøttdeig- og deigprodukter for ett år siden. Også de ser økning i salget.

— Produktene med redusert saltinnhold har en større vekst enn før vi fjernet saltet. De vokser med ti prosent mer enn tidligere, sier kommunikasjonssjef i Coop, Harald Kristiansen.

COOPS KOMMUNIKASJONSSJEF: Harald Kristiansen. Foto: John Terje Pedersen

Samtidig ser de at disse produktene har høyere vekst enn de som har tatt vekk alt saltet.— Vår teori er at når du fjerner alt saltet, så kan det tyde på at smaksopplevelsen blir så dramatisk endret at de velger produktene med litt salt. Det kan også hende at noen leser på pakken at det ikke er salt, og tenker at det smaker mindre. Så prøver de heller kjøttdeigene med litt salt, sier Kristiansen.

REMA 1000 skriver i en e-post at «de har laget en kjøttdeig av svin og storfe med redusert saltinnhold, og fortsetter sitt saltreduksjonsarbeid på alle produkter». De har også redusert saltinnholdet taco-produktene med opp til 47 prosent.

- Vil ha stor betydning

Det er ikke bare kjøttdeig og deigprodukter som blir mindre salte. Siden juni i år har nemlig helseminister Bent Høie jobbet sammen med næringslivet for å redusere saltinnholdet i mat. Her kan du lese mer om hva de har kommet frem til.

Og det kan komme godt med. For over 80 prosent av norske menn, og 50 prosent av norske kvinner, spiser mer enn det anbefalte daglige inntaket på fem gram salt. Kjøttdeig med salt er en matvare som bidrar med mye salt i kosten, ifølge Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL).

Erik Arnesen. Foto: Anders Bergersen/LHL

— Norge er en kjøttdeignasjon, så det å fjerne salt i kjøttdeig vil ha en ganske stor betydning for det samlede saltinntaket. Dersom en person spiser en halv pakke kjøttdeig eller karbonadedeig i uken med en prosent salt, vil det gi ca. 100 gram salt i året. Alle monner drar, sier Erik Arnesen, som har master i samfunnsernæring og er helsefaglig rådgiver i LHL. - Men vi frarådes jo å spise for mye rødt kjøtt og bearbeidet kjøtt. Er det egentlig så bra at disse produktene selges mer av?

— Jeg ser absolutt ikke det som noe mål at folk skal spise mer kjøttdeig. Man kan ikke kalle det sunt, selv om man fjerner saltet. Men det er kanskje ikke realistisk å tro at folk vil slutte å spise kjøttdeig heller. Så da er det bra at den er så lite usunn som mulig, sier Arnesen.

1000 dødsfall

1000 dødsfall som følge av hjerte- og karsykdom i Norge, kan tilskrives et saltinntak som er høyere enn de anbefalte fem gram daglig. Det viser en studie publisert i New England Journal of Medicine.

— Salt er med på å øke blodtrykket, spesielt for eldre personer og personer med høyt blodtrykk fra før. Høyt blodtrykk er den viktigste risikofaktoren for hjerte- og karsykdommen. For eksempel har man dobbelt så stor sjanse for å dø av hjerteinfarkt og hjerneslag om man har høyt blodtrykk, sier Arnesen.

- Hva kan vi som forbrukere gjøre for å redusere saltinntaket?

— Man kan spise mindre ferdigmat, kjøttpålegg og bearbeidede kjøttprodukter. Det er også lurt å velge brød med lite salt, og å bruke andre typer krydder og urter i matlagingen. Et annet råd er å ikke la saltbøssen stå på spisebordet hjemme. Da er det lett å bruke den uten at du tenker over det. Og husk, smaksløkene blir vant til mindre salt over tid, sier Arnesen.