BERLIN (Aftenposten): Magnus Carlsen tok SjakhrijarMammedijarov i hånden. Med det var hurtigsjakk-VM over — og Carlsen var på ny verdensmester.

Jubel? Nei. Vinnerglis? Nei.

Verdensmesteren gikk i stedet noen meter bortover på scenen, for å se på partiet mellom Dimitry Botsjarov og Vladimir Kramnik. For Carlsen er fortsatt lærevillig - selv om han nå har vunnet VM med alle tre betenkningstider - to ganger.

Carlsen er også fortsatt best. Og fortsatt sulten. Med triumfen i hurtigsjakk-VM - som ble et faktum etter 15 ubeseirede partier - ga han et svar til kritikerne.

De har det blitt flere av i løpet av 2015 - etter skuffende spill fra verdensmesteren - fremfor alt i Norway Chess.

Les mer om hvordan Carlsen sikret gullet her.

Flere eksperter - deriblant Torstein Bae i NRK - påpekte at motstanderne ikke lenger var redde for Carlsen. Mandag kveld svarte han - som rykende fersk verdensmester.

— Jeg har ikke merket noe til det. Jeg synes de stadig har overdreven respekt for meg, sier Carlsen.

— Jeg tør å ta litt større sjanser. Jeg er litt mer brutal, rett og slett, legger han til.

Bobby Fischer mente det var skadelig, men Magnus Carlsen er som skapt for lyn- og hurtigsjakk. Les vår forhåndssak om VM her.

- Jeg er mannen å slå

Carlsen ble bare nummer syv i Norway Chess - en fiasko etter hans standarder. Det hadde gått 17 langsjakkturneringer siden Carlsen sist ikke ble nummer 1 eller 2. Sinquefield Cup var muligheten til å revansjere nederlaget. Men Carlsen ble nummer to - og spilte til tider rufsete.

Her grubler Magnus Carlsen under partiet mot Sergej Zhigalko fra Hviterussland. Carlsen og Zhigalko lå likt før siste dag av hurtigsjakkturneringen, og nordmannens seier var svært viktig for å ta grep om ledelsen. Foto: Nicholas Bergh

— Etter Norway Chess virket han ikke lenger uovervinnelig, det var vanskelig å vite hva man skulle forvente av ham, sier Doggers i chess.com.Sjakkeksperten sier imidlertid at han aldri tvilte på at Carlsen ville slå tilbake. Spørsmålet var bare når.

Nordmannens rating nemlig stadig suveren. På oktoberrankingen skilte det 34 poeng til andremann Hikaru Nakamura.

Carlsen minnet likevel alle om sin dominans mandag - først ved brettet - og deretter verbalt:

— Jeg er mannen å slå, sa han selvsikkert.

Ingen i Norge spiller mer sjakk enn Aryan (16). Nå har pengene begynt å renne inn.

- Spilte ikke fantastisk

De tre siste dagene har spiller etter spiller brutt sammen etter vedvarende press fra Carlsen. Han har ofte ligget dårlig an - men like ofte snudd partiet til sin fordel. Og viktigst av alt - aldri tapt.

— Hvis de får en lik stilling, så vinner Magnus. Det tyder på klasseforskjell. Han er en del bedre enn den nest beste, det betyr ikke at han vinner hver gang, men han vinner ofte, sier Carlsens sekundant Peter Heine Nielsen, som verdensmesteren passet på å takke i seiersintervjuet.

— Jeg vinner stort sett de partiene som vipper begge veier, sier Carlsen selv.

— Jeg har ikke spilt fantastisk her, men jeg har jevnt over taklet kritiske situasjoner bedre enn motstanderne mine, og det er i stor grad det sjakk generelt, og kanskje spesielt hurtig- og lynsjakk, handler om.

Ubeseiret

Sjakkeneren gikk gjennom hele turneringen uten tap. I løpet av de tre spilledagene har Carlsen oppnådd tidenes høyeste hurtigsjakkrating. Han er også tidenes første som vinner to strake VM i hurtigsjakk.

En historisk kveld, med andre ord.

Carlsen vant turneringen med et helt poeng. Nærmest fulgte Jan Nepomnjasjtsj - som vant sølv - og Teymur Radjabov - begge med 10,5 poeng.

Carlsen mener nå han har et psykologisk overtak foran lynsjakkturneringen. Den starter allerede tirsdag - og Carlsen jakter sin tredje VM-tittel i disiplinen.

— Jeg er best i lynsjakk. Så vi har fortsatt det beste i vente, sier Carlsen - og så kommer vinnergliset frem.

Fascinert av sjakk? Les disse artiklene og lær mer om sjakkprofilene:

Historien om Fabiano Caruana: Han ofret vennskap og flyttet til Europa for nå drømmen. Men Carlsen står i veien.

Levon Aronians comeback: Ikke til å kjenne igjen etter én uke med Carlsen.

Datamaskinenes dominans: Her er konkurrenten Magnus Carlsen aldri kan slå.

Hvordan kunne Magnus Carlsen gå fra bragd til fiasko? Var det juicen?