Justyna Kowalczyk er sammen med Charlotte Kalla den aller største utfordreren for Marit Bjørgen og Therese Johaug under vinterens ski-VM i Falun.

Den polske klassiskspesialisten står med to VM— og to OL-gull i karrieren. Men det var ingen selvfølge at hun skulle satse mot vinterens mesterskap i Sverige.

I sommer fortalte hun åpent om store utfordringer i livet, og sa at hun led av en dyp depresjon og at hun fikk hjelp av psykologer.

Hun vurderte sterkt å avslutte karrieren.

- Jeg er i god form

Nå går det imidlertid mye bedre med langrennsløperen som er en av de største idrettsstjernene Polen har.

— Jeg er tilbake, og det er en god ting. Jeg fikk veldig god hjelp i terapi, og jeg har funnet en ny retning i livet. Nå er det ikke bare sport som gjelder. Det er bra for meg, og jeg har det veldig mye bedre, sier hun i et intervju med finske YLE før helgens verdenscupåpning i Kuusamo.

— Jeg forventer meg mye fra helgen. Formen ser ikke dårlig ut i det hele tatt, sier hun om lørdagens sprint og søndagens 10 kilometer klassisk.

Startet oppkjøringen sent

I Sotsji-OL vant Kowalczyk 10 kilomterer klassisk, hennes andre olympiske gull i karrieren. Men sesongen ble også preget av et brudd i foten, som førte til at hun måtte bruke mye smertestillende for å kunne konkurrere.

Kowalczyk hadde i utgangspunktet bestemt seg for å vente helt til 1. august i år med å bestemme seg for om hun skulle satse mot Falun-VM, men sier at hun fant ut tidligere at treningen var en viktig hjelp i den vanskelige tiden.

Hun startet imidlertid oppkjøringen til ny sesong syv ukere senere enn normalt.

Nå har hun gjort treningen mer variert, med mer sykling, turn- og styrketrening.

Avviser Bjørgen-konflikt

Kowalczyk har havnet i flere medieoppslag på grunn av uttalelser hvor hun har mistenkeliggjort Marit Bjørgens bruk av astmamedisin.

I det finske intervjuet sier hun imidlertid at mye av det skyldes misforståelser.

— Jeg har veldig stor respekt for Marit Bjørgen. Vi kjemper begge i toppen, og dermed prøver mediene å sette oss opp mot hverandre, spesielt så tidlig i sesongen, sier Kowalczyk.

Les også: