Et slikt system kan stå klart allerede til vinter-OL i Pyeongchang om halvannet år. For IOC innrømmer at dagens ordning ikke er god nok. Noe de siste ukers avsløringer er bevis på.

— Vi må tenke nytt, og vil komme med mange forskjellige forslag til modeller. Dette vil ta noe tid, men det spiller ingen rolle. Vi må gjøre dette ordentlig, sier IOC-medlem Gerhard Heiberg til Aftenposten.- Og legger til:

— Vi har jo dessverre sett at vårt nåværende antidopingsystem ikke fungerer.

Forrige ukes dopingrapport avslørte hvordan Russland i flere år planla hvordan de skulle jukse seg til gullfangst under OL i Sotsji på hjemmebane i 2014. Ved hjelp av statlig organisering og økonomisk støtte, ble Russland beste nasjon i lekene. Men juksingen ble avslørt av den uavhengige McLaren-kommisjonen.

LES OGSÅ:

24-timersovervåking

Ordningen med at det er hvert enkelt arrangørland som selv står for dopingkontrollene og antidopingarbeidet, har Heiberg og IOC sett seg lei på. Systemet fungerer åpenbart ikke.

Målet er å ha et nytt antidopingsystem klart til OL i Pyeongchang i 2018.

IOC-medlem Gerhard Heiberg. Foto: NTB Scanpix

Planene går ut på å opprette et nytt og uavhengig organ, som skal samarbeide med WADA. Et organ som sørger for at dopingarbeidet gjennomføres med like rutiner, regler og straffer i alle internasjonale særforbund. Og som består av et apparat med dopingkontrollører uavhengig av nasjonalitet og arrangørland.Arbeidet med å omstrukturere systemet starter etter OL i Rio. IOC har bedt WADA (Det internasjonale antidopingbyrået) invitere til en stor verdenskonferanse i 2017 hvor systemet skal drøftes og utvikles.

— Vi må ha ett eller flere uavhengige organ. Det skal ikke være mulig for et land å manipulere antidopingarbeidet, slik som under OL i Sotsji. Dette organet bør ha et system som gjør at de har oversikt over utøverne 24 timer i døgnet, slik at de på den måten ikke kan fuske eller lure seg unna. Det har vi sett nå at er mulig, sier Heiberg.

Jeg er forbannet, for å si det rett ut. Dette dårlige antidopingarbeidet har foregått i så mange år. Johan Kaggestad.

Det kan også være slik at kontrollører og dopingjegere fra dette organet reiser rundt på de største mesterskapene og utfører dopingkontroller og antidopingarbeid. På den måten kan ikke nasjoner og de enkelte særforbunds politiske og egne interesser påvirke arbeidet.

- Et bedre system

I dag fungerer det slik at det er IOC som selv koordinerer antidopingarbeidet under OL, men det er arrangørlandets egen organisasjonskomité som utfører arbeidet. De plukker selv kontrollører og styrer antidopingarbeidet under mesterskapet.

Antidoping Norge tilbød å bistå under OL i Sotsji. Det ønsket ikke Russland.

Forrige ukes dopingrapport forteller hvordan russiske antidopingeksperter og medlemmer fra sikkerhetstjenesten byttet ut positive dopingprøver til russiske utøvere, med negative i Sotsji. Det skjedde blant annet gjennom å dytte prøvene gjennom et hull i veggen, og inn til sikkerhetstjenestens (FSB) eget rom.

Johan Kaggestad

— Arrangørlandene har ansvaret i dag, men det er under IOCs ledelse. Det er de som er skyld i skandalene, sier TV 2s Johan Kaggestad.Han er ikke imponert over jobben IOC har gjort med antidoping, og mener avsløringene som nå kommer er en konsekvens av et sviktende system i mange år.

Tidligere styremedlem i Antidoping Norge, og mangeårig dopingjeger, Inggard Lereim, ønsker et nytt system velkommen.

— Det er et bedre system. Det kan imøtekomme noen av svakhetene i det nåværende systemet, som vi har sett gjennom skandalene det siste året. For eksempel hvordan Russlands doping var systematisk iverksatt av regimet under OL i Sotsji, sier Lereim til Aftenposten.

Antidoping-lege Inggard Lereim. Foto: NTB Scanpix

Er forbannet på IOCJohan Kaggestad kjenner toppidretten godt, blant annet gjennom sine roller innen friidrett og sykling. Han har etterlyst et nytt system lenge.

— Jeg er forbannet, for å si det rett ut. Dette dårlige antidopingarbeidet har foregått i så mange år. Jeg har hele tiden sagt at verden mangler et uniformt og velfungerende antidopingsystem. Jeg tror ikke man kommer noen vei i antidopingarbeidet før man blir enige om et overordnet organ med en uniform praksis for alle idretter. Det er ganske store avvik fra særforbund til særforbund i måten man gjør antidopingarbeidet, sier han.

Det er ingen tvil om at et nytt antidopingsystem kommer til å koste.

— Ja, men det har vi i IOC sagt at vi er villige til. Det må skje i samarbeid med nasjonale styresmakter i alle 206 nasjoner som er med i IOC. De må delta både organisatorisk og finansielt, sier Heiberg.

IOC valgte nylig å ikke utestenge hele Russland fra OL. De vil la russiske utøvere delta i Rio hvis de oppfyller en rekke krav. Samtidig ga de særforbundet ansvaret for å godkjenne utøvere. Tennisforbundet har allerede sagt ja til alle russiske utøvere.