Med en unik spillestil, med kirurgisk presisjon på trepoengere og lynraske finter, har Curry nærmest blitt et fenomen i NBA. Med sine 191 centimeter er han ikke den stereotypiske basketballspilleren, men statistikken til 27-åringen snakker for seg selv.

På rekordjakt

Han ble fortjent kåret til den mest verdifulle spilleren da Golden State Warriors i 2015 vant sin første NBA-tittel på 40 år, han har over 30 poeng i snitt per kamp — som den eneste i ligaen, og hadde i fjorårssesongen utrolige 286 trepoengere. Mest gjennom tidene. Sistnevnte rekord er han i ferd med å knuse.

Stephen Currys nåværende poengsnitt er på nivå med hva legendariske Michael Jordan leverte med Chicago Bulls. Foto: Michael Conroy, AP

Oprettholder han dagens poengsnitt kan det være mulig overgå en av tidenes største spillere, Michael Jordan. Golden State Warriors har 29 seire og ett tap så langt denne sesongen.— Slike ting blir ofte litt subjektivt, men jeg mener han er den mest sensasjonelle idrettsutøveren i 2015. Han er inne i et historisk år i en av de absolutt største idrettene i verden, i kanskje den tøffeste ligaen i verden. Hvis man ser på statistikk, effektivitet, hvor mange minutter han er på banen og lignende, er han på vei til en bedre sesong enn det Michael Jordan noen gang hadde, sier TV 2s basketballekspert Frederik Gnatt.

Rekorden for beste sesong har Chicago Bulls, med 72 seire og 10 tap. Den ser ut til å være innenfor rekkevidde for Curry og Warriors.

Utspillet som skaper debatt

Så god er 27-åringen, at tidligere NBA-stjerne og nåværende TV-ekspert Mark Jackson mener han er i ferd med å ødelegge sporten.

— Han er utrolig. Han er MVP. Han er en vinner. Forstå meg rett når jeg sier dette - til en grad skader han spillet. Jeg går inn i en gymsal og ser på barn spille, og det første de gjør er å gå til trepoengslinjen. Du er ikke Stephen Curry, du må jobbe med andre aspekter av spillet også, er Jackson sitert på nettstedet sportingnews.

For med sin historie, der han i ung alder ble vraket av de store universitetslagene, treffer Curry en nerve hos det amerikanske folket. Han er umåtelig populær. Og unge spillere ønsker naturligvis å etterligne ham.

— Alle kan skyte, alle drible, alle kan gi pasninger. Alle kan trene på de tingene jeg er god på. Ikke alle kan gjøre en spektakulær dunk. Det kan ikke jeg heller, forklarer Curry til AP som en grunn til hvorfor folk kan relatere seg til ham.

Jacksons utspill skaper naturligvis debatt hos alle basketballinteresserte.

— Hvis Stephen Curry er hva som feiler basketball, da bør vi alle gjøre feil, skriver avisen Chicago Sun-Times som et direkte svar.

— Jeg skjønner ikke helt hva han mener med det. Hvis du kan skyte, så skyt. Hvis ikke, ikke skyt, var Golden State Warriors-spillerens svar på uttalelsene.

Gnatt mener Jacksons utspill er misforstått, og at poenget han forsøkte å få frem var hvor imponerende det Curry gjør om dagen er.

— Tvert om. Stephen Curry sørger for at interessen er på det høyeste siden Jordan. Det viser seg at han har vært viktig for NBA. Jeg tror det har noe å gjøre med at han ikke er 2,10 og unaturlig fysisk, og at folk kan kjenne seg igjen i ham, sier Gnatt.

Ekstreme tilstander

Frederik Gnatt er ikke den eneste som er mektig imponert. Prestasjonene i 2015 har åpenbart ført til flere individuelle priser for Curry. Av Associated Press (AP) ble han kåret til årets mannlige idrettsutøver. Sports Illustrated var ikke i tvil da de utnevnte ham til årets spiller i NBA.

Samme aktør lanserer også 27-åringen som den idrettsutøveren som blir mest interessant å følge i 2016. I Oakland skal de starte med å åpne opp for tilskuere en time før hva som er normalt, kun så publikum kan se 27-åringen varme opp.

— De regner med å fylle hallen 90 minutter før kampen starter. Det sier litt om populæriteten hans. Det er litt Elvis- og Beatles-tilstander. Det er veldig spesielt, sier Frederik Gnatt.

— Alle ønsker å se på Stephen Curry, til og med motstandere som er i Hall of Fame. Vi lever i en tid med noen av de største talentene i NBA-historien, kjemper som LeBron James, Kevin Durant og Anthony Davis, og likevel er den folk vil betale mest for å se en tynn, 1,91 centimeter høy spiller med normal spenst, utdyper magasinet.

Aftenpodden Sport julespesial: Dette er årets bajas og årets ufyselige utøver