Det er lett å se det for seg: Sultne barn som kommer hjem fra skolen mens foreldrene er på jobb, og som desperat saumfarer kjøkkenskap etter noe godt å spise for å stagge den verste sulten.

– Dersom kjeks og søtsaker er lett tilgjengelig, blir nok dette førstevalget til mange, sier Henriette Øien, avdelingsdirektør i Helsedirektoratet. Hun anbefaler derfor at man gjør en innsats for å unngå godteraid på kjøkkenet etter skoletid.

– Det kan man blant annet gjøre ved å la sunne alternativer være lett tilgjengelig for barna, påpeker hun.

Slik hjelper du barna til å unngå fristelser etter skoletid:

Rydd vekk fristelser: Unngå å ha kjeks, sjokolade, godterier, snacks og lignende lett tilgjengelig i skuffer og skap. – Det er klart det frister hvis det ligger der, sier Eli Anne Myrvoll Blomkvist, klinisk ernæringsfysiolog ved Sørlandet Sykehus. Hun anbefaler å lage avtaler med poden om når det er greit at han/hun tar is fra fryseren og lignende. – Rett etter skoletid på en hverdag er ikke et sånt tidspunkt, sier hun. Og hvis slike avtaler ikke fungerer, så er det beste å ikke ha det tilgjengelig.

Tilgjengelige, sunne alternativ: Sørg for at det er noe som er ok å spise lett tilgjengelig på kjøkkenet, for eksempel brød, knekkebrød eller frukt på benken. Cherrytomater, for eksempel, kan stå fremme på benken. – For noen kan det nok fungere godt at mor eller far har lagd en liten matpakke som ligger klar i kjøleskapet, tipser Blomkvist om.

Middagsrester: Sett gjerne klart små porsjoner med salat eller middagsrester i kjøleskapet, godt pakket inn.

Kutt opp frukt: Hva med å kutte opp frukt som du legger i en tett boks med lokk lett synlig i kjøleskapet? Forsøk viser at frukt- og grønnsaksinntaket øker dersom man serverer dem kuttet opp i biter, ifølge Helsedirektoratet. Skal du skjære opp frukt på forhånd, kan du helle over litt juice så holder det seg bedre. Frukten bør spises med skje eller gaffel for å unngå kliss.

Prøv forskjellige ting: Varier mellom ulike typer grønnsaker og frukt med forskjellig farger.

Sett klart korn: Sett klar en liten skål med frokostblanding eller korn, så kan barnet selv ta oppi melk eller yoghurt.Ha grove kornblandinger lett tilgjengelig. Bruk gjerne Nøkkelhullet som veiviser til de sunnere frokostblandingene.

Kjøp inn yoghurt: Ha gjerne yoghurt med lite fett og sukker tilgjengelig, se etter Nøkkelhullet.

Spennende vann: Ha vann i kjøleskapet. Tilsett gjerne noen agurk- eller jordbærskiver og isbiter.

Lag tavle med beskjeder: Et tips som Blomkvist så hjemme hos en venninne, og som hun syntes var smart, er å ha en tavle der man skriver beskjeder, ukemenyer og lignende. Der stod det noe sånt som:

Husk etter skolen: 1. Ta en brødskive eller et polarbrød og et glass melk 2. Gjør leksene 3. Ta med deg mobilen dersom du går ut

– Få og korte beskjeder funker best, avslutter ernæringsfysiologen.

Les også Slik ser et supertrendy kjøkken ut

FAKTA:

Barn trenger regelmessige måltider. Det bør ikke gå lenger enn 3-4 timer mellom hvert måltid.

Barns kosthold bør følge samme hovedprinsipper som voksnes. Det bør bestå av mye grønnsaker, frukt, bær, fullkornprodukter, magre meieriprodukter og fisk, og begrensede mengder av bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker.

Kilde: Helsedirektoratet, Eli Anne Myrvoll Blomkvist