– Dommen var enstemmig, og det var veldig emosjonelt for ham, sier mannens forsvarer, advokat Matthias Wilding, til NRK.

For tre år siden varslet den tyske mannen politiet om narkotikasmugling. Sammen med en albansk venn tok han danskebåten til Larvik i 2017. Dette var den sjuende turen de tok sammen, men allerede etter et par turer skal 45-åringen ha fattet mistanke om at alt ikke var som det skulle.

Hver gang de ankom Norge måtte han kjøre bilen, mens vennen skulle gå av båten. Han fikk også betalt for å være sjåfør. Mannen forsto etter hvert at han ble misbrukt som kurer og valgte derfor å varsle om smuglingen.

Til tross for at tyske myndigheter advarte ham mot å bli med på turene, fortsatte han å ta oppdrag som sjåfør.

– Han kunne ikke risikere at bilen ble stoppet etter at han selv hadde sagt nei til å bli med, forklarer Wilding.

Likevel ble mannen pågrepet og dømt for innførsel av narkotika til Norge. På turen i 2017 ble bilen vinket inn til kontroll. Han hadde selv varslet tollmyndighetene om at de skulle til Norge og trolig hadde med narkotika. I bilen fant tollerne 12 kilo kokain.

45-åringen ble dømt til sju år og seks måneder fengsel i Larvik tingrett i 2018. Agder lagmannsrett halverte straffen etter en anke, men tyskeren var ikke fornøyd og anket til Høyesterett, som opphevet dommen. Dermed fikk han en ny behandling i lagmannsretten, som altså nå har frikjent ham.