KRISTIANSAND: Karl Ove Knausgårds ”Min Kamp” har hatt suksess på scenen i Sverige. Når får hele denne produksjonen norgespremiere i Kilden Teater— og Konserthus i Kristiansand 2. September, før den drar på turné med Riksteatret til 50 steder, melder Kilden på sine nettsider.

Agnes Kittelsen får hovedrolle

I hovedrollene finner vi blant andre Agnes Kittelsen, Christian Rubeck og Ingjerd Egeberg. Ole Anders Tandberg står for dramatisering og regi.

— Det er veldig fint å å Norgespremieren til Sørlandet, Knausgårds egen region, sier teatersjef ved Agder Teater, Birgit Amalie Nilsen til Fædrelandsvennen.

Hun sier at samarbeidet med Oslo Nye Teater og Riksteatret er viktig, og setter stor pris på at Agnes Kittelsen representerer Agder Teater i samarbeidet.

— Det er vi veldig takknemlige for. Hun er en stor skuespiller som det er viktig å få hjem innimellom.

- Kommer Knausgård til premieren?

— Det håper vi, men det er ikke bekreftet ennå.

Første bok i «Min Kamp»-serien kom ut i 2009. Siste, og sjette bind, kom ut i 2011. «Min Kamp» handler om Knausgårds liv og betraktes som en selvbiografi. Forfatteren har fått en rekke prestisjetunge priser for verket i både inn og utland.

Urpremiere i Sverige

Min kamp ble uroppført på Stockholm Stadsteater i 2015 til gode kritikker. Det ble ekstraforestillinger og overføring på svensk tv. Seksbinds-romanen på 3622 sider har blitt til to og en halv times kritikerrost teater.

Teatersjefen synes dramatiseringen av bøkene er meget vellykket.

— Den er veldig god, og har fått skussmål for å være nesten bedre enn bøkene. Det er nesten en umulig oppgave å dramatisere et så stort verk ned til 2,5 timer. Det er en treffsikker og sterk forestilling som vi gleder oss til å få på huset.

Ifølge teatersjefen vil det skrives en ny, norsk versjon av "Min Kamp" til Norgespremieren. Omskrivingen er det Ole Anders Tandberg som står for, som også skrev den svenske, originale versjonen.

Norgespremieren blir en samproduksjon mellom Riksteatret, Oslo Nye Teater og Agder Teater. Oslopremiere blir på Oslo Nye Teater 11. oktober.

Svensk versjon i Grimstad

For de som ikke klarer å vente helt til august, kommer den originale, svenske besetningen til Ibsen- og Hamsundagene 4. ausgust for fremføre hele Min kamp som et lesestykke.

Regissør Ole Anders Tandberg, samtaler i forkantav stykket med Alf van der Hagen, om det "umulige i å dramatisereMin kamp", om sitt øvrige "litterære prosjekt på scenen" og omforskjellen mellom svensk og norsk kulturoffentlighet, melderfestivalen på sin hjemmeside.