Han begrunner påstanden med at regjeringen fører en assimileringspolitikk hvor alt handler om å tilpasse seg det norske samfunnet – og at innvandreres kultur og religion behandles mindreverdig.

Det er regjeringens restriktive integrerings— og asylpolitikk og tøffere linje overfor minoritetene som har fått Utrop-redaktør Majoran Vivekananthan til å reagere. Når han spissformulerer seg som han gjør, står han i fare for å avspore debatten – selv om han presiserer at han snakker om den kulturelle rasismen, og ikke den biologiske.

Vi mener Majoran Vivekananthan går for langt når han stempler regjeringen som nyrasistisk. Samtidig er det ikke til å komme forbi at det har skjedd drastiske endringer i innvandrings- og asylpolitikken de siste par årene. Tidligere hadde Frp tilnærmet monopol på en tøff innvandringslinje. Slik er det ikke lenger.

I årets valgkamp talte ingen partier innvandrernes sak. De konkurrerte i stedet om hvem som best kunne redusere antallet asylsøkere – og hvem som mest effektivt kunne kaste ulovlige innvandrere ut av landet.

Å integrere innvandrere handler om å gjøre dem funksjonsdyktige i et fellesskap. Å lære dem norsk, skaffe dem arbeid og få dem til å delta i samfunnslivet. Men det må ikke innebære at de gir avkall på sin kulturelle eller etniske identitet, noe vi oppfatter er Utrop-redaktørens hovedanliggende.

Det finnes knapt et menneske som gir slipp på sin kultur, sine tradisjoner og sin historie så fort vedkommende kommer til et nytt land. For det ville være det samme som å miste seg selv – å bli identitetsløs. Slik debatten om innvandrings- og asylpolitikken har utviklet seg, må vi kunne akseptere at det stilles spørsmål om Norge tillater dem som kommer hit til landet å være tokulturelle.

I Soria Moria-erklæringen lovet de rødgrønne i 2005 å føre en mer human asyl- og flyktningepolitikk. Nå forhandler de tre partiene om en ny regjeringsplattform. Hvis det er slik Majoran Vivekananthan hevder, at innvandrere opplever at myndighetene ikke gjør nok for å integrere dem på en god måte, er det en påminnelse det kan være fruktbart å lytte til.