BEITOSTØLEN: — Jeg er stolt. Jeg brøt en barrière, sier landslagsløperen, som gikk 7,5 km klassisk på blanke ski. Det betydde pigging hele veien.

Hun endte på femteplass i rennet som Therese Johaug vant for fjerde år på rad, med smøring under skiene.

Heidi Weng og overraskelseskvinnen Kari Øyre Slind ble de to andre på pallen. Også de med feste.

Tøffe typer

Flugstad Østberg var ikke alene. Også landslaget Kari Vikhagen Gjeitnes (nr. 9), Karianne Jevne (19) og Tuva Toftdahl Staver (24) valgte å være prøvekaniner, eller barrièrebrytere, slik landslagstrener Egil Kristansen mener at de er.

På pallen var Kari Øyre Slind (til høyre) overraskelsen. Her med vinner Therese Johaug og toer Heidi Weng. Foto: Mette Bugge

— Nå er det først og fremst Marit (Bjørgen) som dro i gang denne trenden, men hun er jo ikke med nå. Vi ser at det er en utvikling som kommer, og har derfor trent mye på det. Som regel er jentene litt mer defensive sammenlignet med guttene. De avventer og tør ikke å ta slike avgjørelser. Det at Ingvild gjorde det er banebrytende, og det er første gang på et distanserenn at det er kvinner som staker. Og det morsomme er at Ingvild ikke pleier å ta de største sjansene. Det at hun tok den avgjørelsen er tøft.Flugstad Østberg er enig i den beskrivelsen.

Følte litt press

— Jeg er ikke verdens beste til å ta beslutninger. Jeg følte litt press, men tenkte at det hadde vært tøft å prøve. En halvtime før start hadde jeg bestemt meg for å gå med feste, men så fikk jeg med meg at noen mente at vi jenter ikke skulle klare det. Sånn sett var det teit at jeg valgte å gjøre det, siden jeg er en forkjemper for diagonal, ler hun.

Det at Ingvild gjorde det er banebrytende.

25-åringen skulle gjerne vært på pallen. Det ville ha vært prikken over i-en, mener hun. Samtidig fikk hun erfaring som ikke så mange av de andre, og hun fikk merke at kroppen kjentes annerledes.

— Den var mer utmattet på en måte. Jeg trodde så mange timer i styrkerommet ville gjort at jeg klarte meg bedre, men jeg kjente det i magen og armene. Samtidig har vi hatt fokus på staking i mange år, men ikke så spesifikt som langløperne.

Visste hun ikke ville vinne

Flugstad Østberg var på forhånd sikker på at vinneren ville ha feste under skiene. Therese Johaug ble den vinneren, og hun var svært fornøyd.

— Jeg ser ikke bort fra at jeg vil stake på slutten av sesongen. Jeg ser også at den utviklingen kommer, men jeg tenker på at jeg skal forberede meg best mulig til sesongstarten i Kuusamo. Og der er det ikke staking. Jeg føler og frykter også det at diagonalgang kan forsvinne. Det håper jeg virkelig ikke.

Må kjempe for mangfoldet

Skipresident Erik Røste er enig med henne:

— Det er ingen tvil om at det er fint at eksperimentere med staking. Jeg er likevel opptatt av at skisporten skal beholde klassisk teknikk ved siden av skøyting, lange og korte løyper, og dermed det mangfoldet vi da har. Da har vi en idrett for folket, noe alle kan assosiere seg med, sier han.

— Det er imidlertid vanskelig å lage regler som gjør at vi begrenser at man går diagonalgang. Vi må bare ha regler som gjør at vi dømmer riktig, slik at det ikke blir skøytetak. Internt i FIS er det enighet om at klassisk skal bevares, men det betyr ikke nødvendigvis diagonalgang. I klassisk inngår også staking.

Jeg føler og frykter også det at diagonalgang kan forsvinne. Det håper jeg virkelig ikke.

Odd-Bjørn Hjelmeset er overbevist om at Ingvild Flugstad Østberg hjalp Kari Øyre Slind til en pallplass, men han synes det er fint at staking fullt og helt ble prøvd ut.

— Den eneste ulempen er at Ingvild kan tenke at hun nå ikke fikk testet ut diagonal i renn, så da må Roar (Hjelmeset, landslagstrener) jobbe med henne, sier TV 2-eksperten.