En av favorittene på 400 meter hekk, USAs Michael Tinsley, bruker kunstig stimuli av hjernen for å prestere helt på toppnivå.

Det samme gjør de amerikanske friidrettsutøverne Mike Rodgers og Natasha Hastings. De er tre blant flere utøvere som nå ser på hvordan kunstig påvirkning av hjernen kan hjelpe i slitet mot olympisk suksess.

Helt lovlig er det også.

De amerikanske bryterne har spesiallaget musikk som skal sette hjernen i den såkalt rette neuromotoriske tilstanden enten det er snakk om hvile eller konkurranse.

Shut up legs

Den tyske syklisten Jens Voigt ble berømt etter at han fortalte at han brukte å rope: «Shut up legs!» til sine egne bein når de var fulle av melkesyre og ikke ville mer.

Natasha Hastings har vunnet OL-gull på 4x400 meter. Hun er også bruker av apparatet som gir kunstig stimuli til hjernen. Foto: Lee Jin-man

Å kunne sende de riktige signaler til kroppen under trening og konkurranse er helt gjørende for om man klarer å vinne, uansett om det er en klasse 50+ i Birkebeineren eller en OL-medalje. Det er evnen til å yte det lille ekstra som er avgjørende.Til nå har mental trening med psykologer, coacher og shut-up-legs-roping vært løsningen for å trene hjernen til å gi kroppen de riktige signaler.

Helt til nå.

Flere amerikanske idrettsutøvere har tatt i bruk et apparat fra en amerikansk produsent som sender små elektriske impulser til hjernen (Transcranial direct current stimulation – TDCS). Disse impulsene skal øke hjernens evne til å sende de riktige signaler ut i kroppen både under trening og konkurranse.

Som å bruke hodetelefoner

Det er et amerikansk firma (Halo Neuroscience)som har utviklet et apparat som skal sørge for de angivelig prestasjonsfremmende elektriske impulsene til hjernen.

Det er ikke bare amerikanske utøvere i OL i Rio er brukere av apparatet som ser ut som hodetelefoner (det er faktisk mulig å lytte til musikk også med Halo-hørelurene på). Det gjør også de amerikanske skilandslagene og NBA-laget Golden State Warriors. Halo Neuroscience er også en av sponsorene til US Ski Team.

I en reklamevideo på Halos nettsider forteller trener på det amerikanske hopplandslaget at bruk av hjernestimuli kan øke yteevnen i enkelte situasjoner med hele 13 prosent.

Selskapet beskriver effekten ved å bruke denne type trening slik på sine egne nettsider:

— Det hjelper til å skape optimale nevrologiske kretser for idrettslig bevegelse, på samme måte som hvordan riktig næring gjør trening for å bygge muskler mer effektiv.

Professor-skepsis

Nå finnes det i høyeste grad tvil om hjernetrimmen til Halo er så effektiv som de selv vil ha det til.

— Jeg har sett på det de kaller forskning på deres egne nettsider. Som støtte for sine produkter har de tre artikler. Ingen av dem publisert i anerkjente forskningspublikasjoner. Der er bare interne dokumenter som viser hvilke eksperimenter de har gjort, sier psykologiprofessor Robert M. Bilder ved University of California, Los Angeles (UCLA) til nettstedet The Ringer.

Bilder ser ikke bort fra at Halo-bruk kan ha en effekt for idrettsutøvere, men han mener at de vitenskapelige bevisene er fraværende.

Hjernebølgemusikk

Det er ikke bare sprintere som prøver å påvirke hjernen til å vinne gull. Amerikanske brytere i OL har tatt i bruk en annen form for hjernestimuli. De bruker spesialdesignet musikk foran både trening og til å slappe av.

Musikken kommer fra en selskap som kaller seg brain.fm og stimulerer hjernebølgene. Om det virker er ikke treneren for de amerikanske bryterne sikker på, men han vil gjerne prøve.

— Vi er fornøyd med å kunne teste ut dette og få muligheter til å styrke vår evne til både trening og restitusjon, sier trener Matt Lindland til nettstedet SportTechie.

Og når noen antyder at slike former for stimulering av hjernen kan være en form for doping, rapporterer russiske medier, som Russia Today, flittig om alt som har den miste antydning om amerikansk doping.