Vålerenga er i store økonomiske vansker. 2015-budsjettet som ble vedtatt på årsmøtet tidligere i mars viser driftsinntekter på 57,5 millioner kroner. Driftskostnadene er 70,9 millioner kroner.

Det gir et driftsresultat på minus 13,4 millioner kroner for 2015. Vålerenga budsjetterer med spillersalg på 5,4 millioner kroner. Samlet årsresultat blir da minus 8 millioner kroner.

Reddes av investorer

Underskuddsbudsjettet ble vedtatt på årsmøtet 12. mars.

«Styret redegjorde for hvorfor man kan vedta et budsjett med over 8 millioner i underskudd. Jamfør den nye samarbeidsavtalen med aksjeselskapet er dette måten å gjøre det på, budsjettet viser rett og slett hva aksjeselskapet garanterer for av underskudd i 2015», heter det i årsmøterapporten.

«I tillegg kan administrasjonen få aksjeselskapets velsignelse til ytterligere investeringer/kostnader fra sak til sak, noe som allerede har skjedd ved ansettelse av speider og i form av fullmakt til å kjøpe spiss», står det videre.

Da VIF nylig hentet spissen Deshorn Brown sa daglig leder Stig-Ove Sandnes at kjøpet ikke hadde vært mulig uten hjelp av investor Tor Olav Trøim.

– Vår hovedaksjonær finansierer kjøpesummen i sin helhet, og aksjeselskapet har godkjent lønnskostnadene som kommer. Uten Trøims velvilje hadde ikke spisskjøpet vært mulig, sa Sandnes.

Må søke NFF om tillatelse

Klubbens store økonomiske vansker gjør at Norges Fotballforbund (NFF) følger nøye med. Sammen med Lillestrøm er VIF i såkalt «rød kategori». LSK må starte sesongen med ett minuspoeng, det slipper VIF. Stabæk er i såkalt «gul kategori», og er i likhet med VIF og LSK under overvåkning av NFF.

– Disse klubbene er under handlingsbegrensende regler. Det betyr at de må søke klubblisensavdelingen om tillatelse til å gjøre endringer, det vil si hente nye spillere eller andre ansatte i organisasjonen, sier klubblisensansvarlig Rune Nordhaug i NFF.

– Betyr det i praksis at klubbene er under administrasjon?

– Vi bruker ikke det ordet. Klubbene er underlagt en handlingsplan, sier Nordhaug.

– Hva tenker NFF om et underskuddsbudsjett på 13 millioner?

– Vi vil ikke kommentere enkeltklubbers budsjett. En klubb kan fint ha driftsunderskudd ett år så lenge de har egenkapital til å bære det. Har de ikke det, er det et dårlig signal, sier Nordhaug.

— Et europeisk fenomen

Vålerenga har lagt frem det de mener er et nøkternt og realistisk budsjett. Selv om de fleste av klubbene har mål om å gå i balanse, er det flere klubber som vil ende opp med røde tall. Det sier Harry Arne Solberg, professor ved Handelshøyskolen i Trondheim og ekspert på sportsøkonomi.

— Fotballklubber er ikke som vanlige bedrifter. Hovedmålsettingen er å gjøre det bra sportslig, ikke å gi avkastning til eierne, sier Solberg.

Han mener at det er et europeisk fenomen med klubber som stadig går i minus og som blir reddet av rike onkler.

— I kapitalismens hjemland USA er det lønnstak, og klubbene går stort sett i pluss. Det er jo et paradoks. Noe slikt skjer ikke i Europa. Da måtte det ha blitt innført lønnstak i hele Europa samtidig, og det er vanskelig å få til, sier Solberg.

I norsk fotball har rike onkler stor makt. Solberg peker på at Kjell Inge Røkke sørger for at Molde har et uforholdsmessig godt fotballag i forhold til byens størrelse og innbyggertall.

— De kalles gjerne investorer, men det er tøvete å si. Investorer forventer avkastning, slik er det ikke med Røkke, Trøim og Mohn. Dette er snakk om rike onkler som redder klubbene. Når det er slik kan man oppleve skikkelige mageplask som man gjorde i Lyn da Brynestad forsvant ut, sier Harry Arne Solberg.