— Norges Roforbund har lagt hodet mitt på blokken med tanke på at de har droppet singelbåten, der vi var kvalifisert til OL, sier Tufte.

Veteranen sørget selv for OL-plass i den klassen, men senere fant landslagstrener Johan Flodin ut at sjansen er størst for OL-medalje i en dobbeltsculler.

Dermed ble Tufte plassert sammen med Kjetil Borch fra samme by Horten, mens Borchs tidligere makker Nils Jakob Skulstad Hoff måtte ut. Bergenseren slåss nå heller om en plass i en dobbeltfireren. Denne kvartetten skal også være med i italienske Varese. Der er den sesongstart i verdenscupen, med forsøk fredag, semifinale lørdag og finale søndag.

Opp til tentamen

— Hvis vi ikke lykkes, har vi skutt oss selv i foten, mener Tufte, som ikke er uenig i denne satsingen.

Han vet bare at mye står og faller på om alle krefter som finnes i dobbeltsculleren, også kan overføres til finslepen teknikk og rytme.

— Dersom vi bommer, er det ikke bare å sette seg i singelen igjen. Ingen av oss er forberedt på det.

Den snart 40 år gamle roeren er på ingen måte bare interessert i å delta i et mesterskap, men levere varene, som han uttrykker det.

Formtoppen skal være om halvannen måned, da det er OL-kvalifisering i Luzern. Før det er det EM.

Har tatt de rette grepene

— I helgen får vi en pekepinn på hvor vi står, og så må vi jobbe videre ut fra det, sier Johan Flodin, som har sterk tro på at Norge kan ha enda medaljebåt i Rio, utenom lettvekternes dobbeltsculler med Kristoffer Brun og Are Strandli.

— Vi har forberedt oss godt og tålmodig, sier han.

I Varese har Norge seks båter. Av en gruppe på syv gutter som kjemper om plassene i dobbeltfireren, er fem tettest på. Oscar Stabe Helvig er blitt syk, og trolig er han en av de sikre i båten. Han er stroken, det vil si kapteinen i båten.

Dessuten stiller Norge med to båter på kvinnesiden. Marianne Madsen i singelsculler og Anna Sture med makker Hanna Inntjore i toer. Dersom én eller begge lykkes, får de være med i OL-kvalik senere. To menn stiler i hver sin lettvekt singlesculler. Det er Ask Tjøm og Patrick Sture. De kjemper om å få ro i EM. For Norges lettvektere i dobbeltsculler Are Strandli og Kristoffer Brun, kommer sesongstarten litt tidlig. De holder på med vektredusering, er klar for EM.

Den nådeløse kulturministeren, Zlatan, Messi og de store avsløringene er blant temaene i denne ferske utgaven av Aftenpodden Sport: