AMSTERDAM: Filip Ingebrigtsen har holdt på en hemmelighet.

For to år siden begynte han å tro at han kunne like god som eldste løperbror Henrik. Men han sa det ikke til noen.

— Jeg merket at kroppen responderte veldig bra på lite trening. Da tenkte jeg at når jeg kunne komme på så høyt nivå med så lite trening, så måtte vel toppotensialet være veldig bra. Men det har jeg ikke sagt til noen før nå, forteller Filip, mens hans er ute til lunsj i Amsterdam sammen med deler av familien.

Grunnen til at Filip trente lite var ikke latskap, bare en utrolig uflaks med skader og sykdom. Både 2014 og 2015 ble spolert av avbrudd. Hva han kunne ha prestert blir bare spekulasjoner, men som 20-åring løp han på 3.38,76.

Husker ikke gulløpet

Det ble en sen kveld på rommet for 23-åringen natt til søndag. Han husket ikke noe fra hverken semifinalen eller finalen.

— Jeg er i min egen boble når jeg løper. Derfor var det fint å få se opptak på TV, forteller han om feiringen, som ellers besto av hygge med kjæresten Astrid Mangen Cederqvist, som hadde så motsatt opplevelse av EM som det er mulig.

Mens Filip tok gull på 1500 meter, var Astrid skyld i at Norge ble disket på 4x100 stafett fordi hun startet for tidlig på andre veksling og kom utenfor vekslingsfeltet.

— Det jevnet seg ut på rommet. Bedre at en gjorde det bra og en dårlig enn at begge presterte middels, sier Filip og humrer.

— Jeg tror hun gledet seg mer over min seier enn ergret seg over egen prestasjon. Sånn er stafett, og en feil skjer kjapt.

Henrik har hatt lyst på 5000

1500-finalen i EM var første gang Filip slo Henrik. Ikke overraskende for pappa Gjert som en uke før EM spådde at Filip var god nok til medalje.

— Bør Henrik bytte til 5000 meter nå for ikke å få mer bank?

— Henrik har alltid hatt lyst på 5000 meter, og han tok gull i U23. Noen ganger har han angret seg når han har sett andre løpe 5000. På 5000 får han jo også lenger tid å få opp farten på, analyserer den nye gullgutten.

Det var ikke vanskelig å se hvor mye EM-gullet betydde for Filip Ingebrigtsen. Foto: NTB Scanpix

Spent på OL-uttaket

Frem til EM har Filip blitt så lei av alle spørsmålene om OL at han har sagt at han ikke har tenkt på Rio.

— Det er klart jeg har tenkt på OL, men man må holde fokus. Først var det EM som gjaldt. Nå har jeg satt Olympiatoppen i en vanskelig situasjon. Jeg har tatt EM-gull, men ikke greid OL-kravet.

Filip har løpt på 3.36,21 – 1/100 bak det internasjonale OL-kravet. Det betyr at Olympiatoppen ikke kan ta ham ut før det eventuelt kommer en invitasjon fra IAAF og IOC.

I øyeblikket ligger det an til at den invitasjonen kommer. Sandens-gutten ligger på 42. plass på en såkalt «rensket liste» - det vil si blant de 45 som kan komme til OL.

Fullt Team Ingebrigtsen i NM

Filip kan også røpe at Team Ingebrigtsen har som intensjon å vise seg frem i NM, slik de har for vane å gjøre. Filip skal løpe 800 meter. Henrik og Jakob (15) får selv fortelle hva de ønsker.

— Fremtidsdrømmen, er den at Team Ingebrigtsen tapetserer pallen i EM 2018?

— Ja, det hadde vært noe å drømme om. Men det var stort med to også, sier Filip tørt og henviser til gull og bronse på 1500 i Amsterdam lørdag kveld.

EM-gullet gjør at det trolig åpner seg en ny verden. Nå er det ikke bare Henrik som vil bli invitert til Diamond League-stevene. Og Filip skal vise at han kan noe annet enn å vinne en spurt i 3,46-fart.

3,34 var målet i år. Og Diamond League blir «dritkult».

Det lønner seg å holde ut med skader og sykdom.