SANDVIKA: Klokken ni mandag morgen ble første dag av rettssaken mot fire tiltalte i den såkalte overgangssaken satt. De fire, Stabæks sportslige leder Inge André Olsen, tidligere styreleder i Stabæk Fotball AS Jon Holter-Sørensen, et tidligere styremedlem i Stabæk Fotball AS og tidligere sportsdirektør i Vålerenga Truls Haakonsen, er alle tiltalt for grovt bedrageri med en strafferamme på opp til seks år.

Kjernen i saken er overgangen til Veigar Pall Gunnarsson fra Stabæk til Vålerenga juli 2011 samt opsjonen på Herman Stengel som Vålerenga kjøpte for fire millioner kroner. Veigar Pall Gunnarsson, som var en dyr mann for et økonomisk truet Stabæk, fikk de kun én million kroner for.

Under rettens første dag var det aktor som holdt sitt innledningsforedrag hvor politiadvokat Morten Stene gikk gjennom saken. Etterpå fikk de ulike forsvarerne komme med sine innvendinger, før Inge André Olsen inntok vitneboksen. De rble han sittende lenge, og han starter også tirsdagens i vitneboksen, før det er Truls Haakonsens tur.

Etter et mislykket opphold i franske Nancy kom Gunnarsson tilbake til Stabæk før 2010-sesongen. Men med en gullkantet kontrakt ble spissen også en stor utgift for klubben da konflikten på Telenor Arena gjorde at Nadderud begynte å blinke i det fjerne for bæringene. Det medførte at klubben hadde fullt fokus på å kutte utgifter, og dermed ble de beste og dyreste spillerne forsøkt solgt.

— Passet ikke

Inge André Olsen forklarte seg om interesse fra Rosenborg om spissen, men budet på 2,5 millioner kroner ble avslått av Olsen og Stabæk.

- Det passet ikke vår struktur, det passet ikke for oss den gangen, forklarte Olsen.

I det første møtet mellom Stabæk og Rosenborg ga Olsen trønderne beskjed om at islendingen hadde en prislapp på syv millioner kroner.

- Erik Hoftun ristet på hodet og viket ikke en tomme i sitt bud. Jeg hadde en litt vond smak i munnen, for det var nok for mye. Men i en forhandlingssituasjon er det ofte lurt å ta i det man tør og enda litt til, forklarte Olsen.

Dette var i slutten av juni for to år siden.

På et møte på Telenor Arena 18. juli var Vålerenga tilstede. Representert ved Truls Haakonsen og manager Martin Andresen, ble det diskutert en mulig overgang for samme mann. I sin forklaring fortalte Stabæk-lederen at grunnet den økonomiske situasjonen i klubben var beskjeden fra styret i klubben at han skulle selge det han klarte. Og der det var mulig å selge en spiller skulle han forsøke å selge to spillere, og så videre.

- Stengel-salg det siste vi ville

Rosenborg fikk tilbud om å «ta Johan Andersson med på kjøpet» for de syv Veigar Pall Gunnarsson-millionene. Men trønderne forslo en totalpakke på 5,25 millioner kroner. Den ble det aldri noe av, for i mellomtiden hadde islendingen reist til Valle og signert med Vålerenga.

Under møtet på Telenor Arena ble det diskutert en mulig overgang for Vegar Eggen Hedenstad, som da spilte i Stabæk. Men han ønsket seg utenlands, og dermed skal det, ifølge Olsen, ha vært Martin Andresen som foreslo å kjøpe en opsjon på Herman Stengel.

Stabæk-talentet var, ifølge Olsen, på den tiden ettertraktet i hele Europa, og det var en spiller som Stabæk så for seg å bygge opp for så å tjene store penger på.

- Å selge ham var det siste vi ønsket, forklarte Olsen.

Den gang var Stengel 15 år, og prisen for opsjonen, eller kjøpsretten, ble satt til fire millioner. Ifølge Olsen og hans forsvarer, er dette en avtale som er selvstendig, og ikke en del av overgangen for Pall Gunnarsson. For ettersom Nancy hadde krav på halvparten av en overgangssum hvis islendingen ble solgt videre, kunne det se ut som om Stengel-opsjonen var for å kamuflere penger som VIF egentlig betalte for Pall Gunnarsson for å slippe unna med bare en halv million til Nancy.

Opsjon ut 2014

Hvis Vålerenga ønsket å benytte seg av opsjonen ville det koste maksimalt 15 millioner kroner å hente Stengel til Oslo øst. Stengel er fortsatt i Stabæk, opsjonen går ut 31.12.2014. Nancy tok kontakt med Inge André Olsen ettersom overgangssaken ble kjent i mediene. De truet Stabæk med anmeldelse hvis de ikke fikk mer penger. Under et møte med klubben i Paris ble det kommet til enighet og Nancy sa seg ferdig med saken.

Aktor mener å ha bevis for at pakkeløsningen med Stengel og Pall Gunnarsson var for å forlede Nancy, ergo å holde tilbake penger, som tiltalen tar utgangspunkt i. Forsvareren og Olsen selv hevder avtalene er to forskjellige upåvirket av hverandre.

Aktor stusset over at Stabæk ikke ville akseptere budet fra Rosenborg på 5,25 millioner kroner for Pall Gunnarsson/Andersson, men i stedet selge Pall Gunnarsson for en million til VIF, ettersom opsjonsavtalen med Stengel da skal ha vært uavhengig av den andre avtalen.

VIFs Dawda Leigh skal ha vært på vei i motsatt retning, men den overgangen ble det aldri noe av.

Avviser pussigheter

Johan Andersson hadde på den tiden et halvt år igjen av kontrakten med Stabæk, men Inge André Olsen syntes ikke det var pussig å ikke ville sikre seg penger for spilleren som var på utgående kontrakt, slik aktor antydet.

Inge Andre Olsen reiste tilbake til Stabæk etter møtet med VIF hvor opsjonsavtalen ble foreslått. På et tidspunkt fryktet man i Stabæk at VIF skulle vente til Stengel hadde gått kontrakten ut i Stabæk, for så å hente ham gratis. Men Olsen fikk etter hvert beskjed fra styret om at han kunne akseptere VIFs pakke på fem millioner for de to spillerne.

Likevel skal Vålerenga ha gitt beskjed om at de ville trekke seg fra opsjonsavtalen ettersom de mente Stabæk ikke ville kunne holde sine forpliktelser. I et brev til Stabæk fra Vålerenga Fotballs styreleder, Odd Skarheim, ble det oppgitt tre grunner til dette: De følte seg usikre på hva som var Stabæks forpliktelser i avtalen, Vålerenga oppfattet det sånn at Norges Fotballforbund kunne anse avtalen som ugyldig, samt at hvis Stabæk skulle gå konkurs, som det i perioder var en viss fare for, ikke ville kunne klare å opprettholde sine avtaler.

Fryktet konkurs

Stabæk fryktet også at hvis klubben gikk konkurs, så ville kontraktene annulleres, og Stengel stå uten kontrakt og dermed kunne gå gratis.

Men Pall Gunnarsson endte i Vålerenga, men allerede et år senere var han tilbake i Stabæk. En vending i saken Inge André Olsen hevder han spådde.

— Han og Martin, to sterke personer, jeg skrev i en SMS at om et år har vi han her igjen, jeg var usikker på om det ville gå bra i Vålerenga. Og jeg fikk rett, sa Olsen i sin forklaring.

Alle de fire tiltalte erklærte seg ikke skyldig da retten kom i gang mandag morgen.

Det er satt av tre uker i Asker og Bærum tingrett til saken.