Les også: Var sikker på fjerdeplass

— Alle skal gå før vi vet sluttresultatet, det viste denne distansen også. Jeg har hele tiden sagt at 10.000 meter var den største sjansen for Håvard til å ta medalje, sier Pedersen til Aftenposten.

Han var i likhet med resten av den norske skøytetroppen lettet over å få en OL-medalje. Det gir senkede skuldre og mindre press den siste uka i OL. Nå skal det nullstilles før tirsdagens milløp i Richmond Olympic Oval. - Ingen skal avskrives, det er ikke bare å gå og hente gull. Hadde jeg veddet på at Håvard skulle være tre hundredeler bak Shani Davis på 1500 meter, ville jeg hatt råd til å gå på byen, sa Pedersen.

Trengte medaljen

- Håvard trengte denne medaljen. Det har vært et press både i forhold til det å ta medalje og alt det andre som har skjedd i vinter. Landslagstreneren og teamet rundt har måttet jobbet hardt de siste dagene etter en heller skral 1000-meter tidligere denne uken. - Da var han slakk og lite aggressiv. Vi har fokusert veldig på runden fra 300 til 700 meter, at han skulle gå aggressivt og på lave 26-runder. Håvard fulgte planen helt inn på 1500-meter, forteller Pedersen.

Blid Koss

Det var generelt mange blide norske ansikter i skøytehallen. Også Johann Olav Koss, som har hatt sine konfrontasjoner med Bøkko i vinter, var tydelig fornøyd. - Vi fikk et løft i hele laget etter at Hege ble nummer 10 på 1000 meter. Stemningen skiftet etter at hun fikk tatt ut sitt potensiale, sa Koss. I viraken rundt Bøkko ble Mikael Flygind Larsen nesten helt glemt. Han gikk sesongens beste 1500-meter og kopierte 8.plassen fra Torino-OL for fire år siden. - Den medaljen til Håvard var veldig viktig for oss. Han har jo vært på pallen mange ganger på 1500 meter denne sesongen. Men det er ikke bare å hente metall i et så stort mesterskap, fastslo Flygind Larsen,som med sin gode form dokumenterte at Norge har gode medaljesjanser i den avsluttende lagtempoen.