— Ikke nok med at det er fullt av brasilianere her, men jeg tror 99,9 prosent av nordmennene også heier på Brasil. Og det skjønner jeg godt, for brasilianerne spiller mye penere fotball enn oss, sa tyske Oliver Lambertz før kampen.

Han og broren Peter var trolig de to eneste tyskere til stede under finaleoppgjøret på Rick's i Nordre.

Brødrene møtte brasilianske Luis Conaigão på norskkurs i fjor. Siden har de hengt sammen, og funnet ut at de har så mye felles at Luis må være deres ukjente trillingbror.

— Helt siden vi ble kjent har vi snakket om at Brasil og Tyskland måtte møtes i VM-finalen, og at vi skulle se den sammen, sa Peter, som før kampen ikke hadde så overvettes stor tro på tysk seier.

— For meg er det viktigste at det blir en bra kamp. Brasil kommer til å vinne, for de har mye bedre spillere enn oss. Men vi er fornøyde bare med å ha kommet til finalen.

Latter og sang

Da kampen begynte, prøvde brødrene seg på «bølgen», men det ble litt stusslig med bare to deltagere. Brasilianerne snudde seg mot dem og lo, før de viste dem hvordan det skal gjøres med rene flodbølgen i gult, grønt og blått.

Det var i det hele tatt mer schwung over hvordan Luis og hans landsmenn viste hvem de heiet på. Luis kledd i brasiliansk flagg, fôr frem og tilbake i lokalet og sang og danset samba sammen med de tyvetalls brassene. De holdt på å le seg ihjel da Edmilson ikke fikk på seg skjorta, de stønnet idet Neville nesten sendte Tyskland i ledelsen med et stolpeskudd og de hyllet hjemregionene til både trenere og spillere med rop og sang.

«Sehr gut»

Når de hvitkledde gjorde noe imponerende snudde Luis seg mot sine tyske venner og ropte «sehr gut». Etter hvert fanget også de andre brassene opp hvordan man sier «kjempebra» på tysk, slik at dette uttrykket etter hvert kom unisont fra de sambadansende, både når tyskerne spilte bra og når de brente sjanser.

— Tyskerne satser på straffekonkurranse. Men det skal de ikke få, vi greier oss med å vinne med et halvt mål. Brasil blir pentacampeão, verdensmester, mente brassen skråsikkert etter en målløs første omgang.

Sambaen slapp løs

Da Ronaldo under et kvarter senere lurte ballen forbi keeper Kahn tok det av for alvor. Sambaen var løs med vrikkende rumper, veivende armer og blågrønn ekstase. De danset og sang seg frem til det andre ronaldomålet, en stillingsendring som ikke akkurat la en demper å stemningen.

Litt mutte, men glade for å ha fått oppleve skikkelig brasiliansk fotballstemning, satt Oliver og Peter og betraktet brassenes seiersdans. Mandag drar brødrene hjem til Tyskland.

— Selv om vi ikke vant, er jeg mer stolt over hva disse anonyme spillerne har utrettet enn av VM-seieren til de tyske stjernespillerne i 1990, mente Oliver etter kampen.

Luis hadde bare en kommentar: «Pentacampeão, pentacampeão, pentacampeão!»

Tekst: Trond Ola Tilseth