De norske reglene for barneidrett (se fakta lenger nede i saken) har vært gjenstand for debatt flere ganger. Kort fortalt regulerer bestemmelsene når norske barn kan konkurrere i sin idrett.

Sist ute med kritikk var sjakkpresident Jøran Aulin-Jansson da han ble intervjuet om Magnus Carlsens suksess.

— Idrettens regler rundt barneidrett ville vært hemmende. I stort sett hele sjakkverden arrangerer de turneringer helt ned i syvårsalderen. Det ville vært vanskelig om Norge skulle skille seg fra dette, sa han.

- Ville Magnus Carlsen vært der han er i dag med reglene til norsk idrett?

— Nei, det tror jeg faktisk ikke han ville vært. Det er klart man skal ta hensyn til barn i en oppvekstfase, men å eliminere konkurranse fra livet deres tror jeg ikke på.

En ringerunde til norske idrettsforbund viser at de fleste lever godt med de norske bestemmelsene.

Kunstløp

Teknisk ansvarlig for kunstløp i Norges Skøyteforbund, Lise Røsto Jensen, mener at dagens regler fungerer for de store idrettene, men ikke for de mindre der det er vanskeligere å konkurrere lokalt.

— Vi skjønner at det skal være bestemmelser, men vi skulle ønske at reglene ikke var så rigide. Særforbundene burde få bestemme mer hvordan de vil ha det, fordi utøvere bestemmer seg for å satse i forskjellige aldre, sier Røsto Jensen.

Da hun selv var sju år gammel, følte hun seg klar og god nok til å konkurrere mot eldre fra et annet område, men reglene gjorde at det var umulig. Hun mener at forbundene ikke må undervurdere barnas lyst til å konkurrere.

- Det er de voksne som legger premissene. Det er ikke selve konkurransen som gjør det ekkelt for barna, sier Røsto Jensen.

Hun har ikke erfart at de har like strenge regler i noe annet land, og når hun har fortalt om reglene til andre, forstår de ikke at det er mulig og rister på hodet. For å la de norske ungene smake på konkurransefølelsen har de gjort det på en annen måte her i Norge.

— Vi har en oppvisningsklasse der utøverne blir vurdert og får tilbakemeldinger av dommere, men de blir ikke rangert, sier hun.

Svømming

Svømming er en idrett med flere norske prestasjoner på topp internasjonalt nivå de siste årene.

- Barneidrettsbestemmelsene slik jeg ser dem er ikke til hinder. Vi kan drive med mye aktivitet slik det er nå, sier landslagssjef i svømming, Petter Løvberg.

Selv om det ikke er lov til å konkurrere fra tidlig alder, påpeker han at svømming uansett er en veldig målbar idrett.

— Alle kan se hvor fort de har svømt.

Men Løvberg medgir likevel at regelverket har ført til utfordringer.

— Bestemmelsene er ikke alltid like positive med tanke på enkeltindivider, fordi de låser seg mer på alder enn nivå. Det har hendt at barn som holder nivået til de eldre har blitt hjemme når andre har reist til en konkurranse, sier han.

Løvberg sier han er mer opptatt av innholdet i barneidretten mer enn reglene: Han berømmer den frivillige innsatsen til foreldre, men ønsker samtidig mer profesjonelle og krav til at foreldre utdanner seg.

— Jeg tror vi trenger en innholdsdebatt. Det som er viktigste for meg, er at det er dyktige folk som jobber med unge utøvere. Vi skal ikke ha gravalvor, tvert imot, jeg tror det kan stimulere barna til å holde på lenger, sier landslagssjefen.

Tennis

- Vi er litt avslappet til dette og ser ikke noen grunn til å sende spillere bort for å konkurrere. Vi ønsker å bygge langsomt, snarveienes tid er forbi.

Idrettssjef Øivind Sørvald i Norges tennisforbund sier det var mer fokus på reglene før.

— Vi stresser ikke, det er ikke så mye panikk nå som det var for noen år siden. Tiåringene kan godt trene ute, men behøver ikke nødvendigvis å spille turneringer for rankingens skyld.

— Det er få 18-19-åringer i toppsjiktet i verden, slik det var før, sier Sørvald.

Danske Caroline Wozniacki ble ranket som nummer én i verden som 20-åring.

- Kunne Caroline Wozniacki blitt god også i Norge?

— Det kan komme opp unge spillere i Norge på tross av systemet. Andy Murray (regjerende OL- og Wimbledon-mester) spilte fotball og holdt på med all mulig annen idrett da han var ti år. Undersøkelser fra USA (som ikke har noen herrer i topp 20 i verden) viser at det ikke er automatikk at de beste 12-åringene blir verdensenere som seniorer. Vi vil få gode utøvere selv om de ikke bryter barneidrettsbestemmelsene, mener tennissjefen.

Turn

— For oss er det faktisk helt greit. Det er ikke konkurransene som er det sentrale, det viktigste for oss er tilgang på haller og kompetente trenere, sier Øistein Leren, generalsekretær i Norges Gymnastikk- og Turnforbund.

- Utfordringen for oss er at vi har ventelister med barn som vil trene mer. Det er rett og slett for trangt i hallene, forteller han.

Leren mener det ikke er behov for å starte med konkurranser tidligere.

— For å bli en topp turner, kvinne eller mann, må du ha en moden kropp. Tida hvor en skal konkurrere, kommer tidsnok. De beste mennene internasjonalt er fra 25 år og oppover.

- I andre land begynner de med konkurranser tidligere enn i Norge. Er det en utfordring?

— De konkurrerer tidligere i utlandet, men det behøver ikke å bety at det er det eneste rette. Debatten rundt dette blir litt polarisert, som om det er bestemmelsene som er problemet, men det er det ikke.

Suksess

Norges idrettsforbund har tidligere gjort det klart at det er uaktuelt å starte toppingen før.

— Å velge noen foran andre i tidlig alder, ekskluderer mange og fører til økt frafall. Vi vet også at kun 0,1 prosent av de som driver idrett blir toppidrettsutøvere. Blant dem som plukkes ut tidlig ibarneidrettenfor å spesialisere seg i tidlige barneår, er det svært få som blir toppidrettsutøvere.

Det sa Mads Andreassen til Aftenbladet i januar. Han viste til at Norge i fjor ble kåret til verdens 8. beste idrettsnasjonen når sommer- og vinteridretter legges sammen, uavhengig av folketall.

— Bakgrunnen for den norske modellen er at flest mulig skal være med lengst mulig. De som blir gode, blir det fordi de har en sterk indre motivasjon til å trene nok, ikke fordi trenere eller foreldre presser dem fra ung alder.

Barneidrettsbestemmelsene

1.Barneidretter idrettsaktiviteter for barn til og med det året de fyller 12 år.

...2b) Fra det året barnet fyller 11 år kan det delta i regionale konkurranser og idrettsarrangementer.

...2d) Fra det året barnet fyller 11 år kan det benyttes resultatlister, tabeller og rangeringer i konkurranser, dersom dette er formålstjenlig.