TROMSØ (adressa.no): Mens landets beste langrennsløpere jakter på NM-medaljer i Tromsø, har ledelsen i Norges Skiforbundet i lang tid planlagt det som blir en helt spesiell avslutning på årets skisesong.

For første gang samles verdenseliten i Canada, hvor en tour over åtte etapper skal avgjøre verdenscupen. Norge skal sende totalt 19 løpere og et støtteapparat på 23 personer.

Til sammen er budsjettet på godt over én million kroner. Landslagssjef Vidar Løfshus bekrefter til Adresseavisen at Canada-touren koster mer for skiforbundet enn et ski-VM.

Kostbar flytteprosess

— Touren går over lang tid, det er dyre flyreiser, og vi tar med en del folk, sier Løfshus.

Noe av det som både koster mye og som skaper utfordringer er hvordan den norske troppen skal få med seg tilstrekkelig utstyr til smørerne.

Vanligvis fraktes landslagets smøretrailer rundt til de ulike verdenscupdestinasjonene i Europa. Det er uaktuelt å frakte traileren til Canada. Derfor vil innholdet i traileren bli fjernet etter verdenscuphelga i Lahti i slutten av februar.

— Vi pakker ut alt, men prøver å begrense oss litt. Det er mye logistikk, sier Løfshus.

Skiforbundet bruker mellom 150000 og 200000 kroner på å få fraktet utstyret med fly fra Lahti til Canada.

Dårligere arbeidsforhold

— Vi gjør som alle andre land og sender containere med utstyr. Å frakte hele traileren blir for kostbart og er en for stor operasjon. Én ting er å få den over dit, en annen er å få den fra øst til vest.

Touren starter på østsiden i Gatineau og avsluttes i Canmore på vestsiden.

En av årsakene til at skiforbundet gikk til anskaffelse av den svært moderne smøretraileren, var for å bedre smørernes arbeidsmiljø.

(krever innlogging) — Vi får ikke like gode arbeidsforhold i Canada. Slik sett går det litt utover dem som jobber mest med skiene. Men slik er det bare, det er likt for alle land. Slik var det også da vi stablet oss inn i Sotsji under OL. Vi må bare gjøre det beste ut av det, sier Løfshus.

800 verdenscuppoeng

Løperne gleder seg stort til nyvinningen på tampen av sesongen. Martin Johnsrud Sundby, som nok en gang imponerte da han staket seg inn til en suveren NM-triumf på 15-kilometeren, trekker frem at det skal kjempes om hele 800 verdenscuppoeng.

— Det ligger mye prestisje i en sånn ny event. Det er voldsom premiering. Uansett hvordan verdenscupbildet ser ut så er ingenting avgjort før vi går løs på touren, sier den suverene verdenscuplederen til Adresseavisen.

Mathias Rundgreen, som tok bronse på åpningsdistansen i NM, håper å komme med til verdenscupavslutningen.

— Det har aldri vært gjennomført før. Det er nytt og spennende og det ville ha vært veldig artig å være med på, sier stjerneskuddet fra Byaasen Skiklub.