Den NATO-ledede sikkerhetsstyrken i Kosovo, KFOR, opplyste at den flere ganger søndag måtte gripe inn etter voldshandlinger i den nordlige delen av byen Mitrovica, som er et sentrum for Kosovos serbere. Også i kommunen Zvecan måtte KFOR trå til.

Soldater fra styrken måtte dessuten gripe inn for å frakte stemmesedler trygt fra den nordlige delen av landet til Pristina.

Medarbeidere fra OSSE (Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa) ble også brakt i sikkerhet av KFOR og vurderte det som nødvendig å ta valgurnene med seg. OSSE deltok i organiseringen av valget sammen med kosoviske myndigheter.

Valget søndag var det første i den tidligere serbiske provinsen som myndighetene i Beograd stilte seg bak. Ved forrige valg i 2010 var parolen fra Serbia boikott.

I november i fjor inngikk imidlertid Serbia en avtale om å innlede forhandlinger om medlemskap i EU. En av betingelsene fra EUs side var normaliserte forbindelser med regjeringen i Pristina og serbisk deltakelse i kommunevalget søndag. (©NTB)