Er testikkelstørrelsen knyttet til grad av omsorg for barn?

Amerikanske forskere ved Emory University i Atlanta har sett på sammenhengen mellom størrelsen på en manns testikler og hvor mye han passer barna sine.

I studien var det mer sannsynlig at en mann med relativt små testikler var aktivt involvert i barnepasset, enn at en mann med større testikler var det.

Fedre til småbarn

— Vår studie er den første som undersøker hvorvidt menneskets anatomi og hjerneaktivitet forklarer variasjoner i foreldreinnsats, sier Dr. Jennifer Mascaro i forbindelse med studien som nylig ble publisert i PNAS, Proceedings of the National Academy of Science.

70 biologiske fedre, alle med barn i alderen mellom ett og to år, var rekruttert til Mascaros studie.

Alle fedrene levde sammen men barna og deres biologiske mor under observasjonstiden.

Begge foreldrene ble intervjuet og stilt spørsmål ved fars involvering i barnestellet, slikt som hvor ofte han skiftet bleier, badet barnet eller tok barnet med til lege da det var sykt.

Bilder av barna

Mennene hvis testikkelstørrelse var i den nedre enden av skalaen, viste seg å være mer deltagende i foreldrepliktene.

Testosteronnivå ble også målt og viste samme tendens, jo lavere testosteronnivå, jo mer involvert i barna.

Det var videre en sammenheng mellom høyt testosteronnivå og store testikler.

- Det forteller oss at noen menn fra naturens side tenderer til å gi mer omsorg til barn enn andre. Det unnskylder ikke de øvrige mennene, men det krever kanskje bare mer anstrengelser fra dem, sier forsker James Rilling til BBC.

— Vi antar at størrelsen på testiklene påvirker graden av fars involvering, men det kan også tenkes at når menn involverer seg mer som omsorgspersoner, påvirker det størrelsen. Vi vet for eksempel at testosteronnivået kan gå ned når menn blir fedre, sier Rilling.

Forskerne tok også i bruk hjernescanning samtidig med at forsøkspersonene ble vist bilder av egne barn.

Menn med små testikler hadde også mer aktivitet i omsorgssentrene i hjernen når de så på bilder av sine egne barn.

Utro menn med høyt testosteron

Tidligere studier har nemlig vist at lave testosteronnivåer samsvarer med større fedreinvolvering. På den annen side, høye testosteronnivåer tenderte til å sammenfalle med skilsmisse og utroskap.

— Det er en studie med et veldig lavt antall, statisikken blir litt tilfeldig, sier androlog Ken Purvis når han blir presentert funnene.

- Tar barnet som en selvfølge

Purvis forsøker seg likevel på noen refleksjoner rundt sammenhengene i studien:

— Menn med små testikler har gjerne mindre spermmengde, og dermed kan de bruke lengre tid på å gjøre sin partner gravid. Når barnet kommer, er det ekstra kjærkomment og man kan tenke seg at disse fedrene knytter seg ekstra sterkt til barnet, sier han og fortsetter:

— På den annen side kan man tenke seg at menn med større testikler som relativt raskt har gjort sin partner gravid, tar barnet mer som en selvfølge og har en større distanse til det.