Det viser et hemmeligstemplet dokument som den britiske avisenThe Guardianhar fått av varsleren Edward Snowden.

Dokumentet avslører at den amerikanske etterretningstjenesten har oppfordret embetsmenn i Det hvite hus, Utenriksdepartementet og Forsvarsdepartementet til å dele telefonnumre til verdensledere som de har fått kjennskap til.

En anonymisert tjenestemann skal ha overlevert 200 numre, inkludert numrene til 35 statsledere.

Ingen av lederne blir navngitt.

Økt spenning

Spenningsnivået mellom USA og flere land er allerede svært høyt etter beskyldninger om overvåking.

Senest i går gikk Tysklands forbundskanseler Angela Merkel ut og sa at USA har avlyttet hennes mobiltelefon.

Obama-administrasjonen gikk ut kun minutter etter påstanden ble kjent og benektet at de avlytter Merkels telefon.

Men de sa ingenting om at det ikke har skjedd før.

Flere land

Det hemmeligstemplede dokumentet som den britiske avisen har fått tilgang til tyder på at overvåking av Merkels telefon ikke er et engangstilfelle. Land som Frankrike og Italia har også gått hardt ut de siste dagene og kritisert USA for å drive med omfattende overvåking.

Torsdag kveld krevde den italienske statsministeren Enrico Letta å få svar på om den italienske regjeringen er overvåket.

«Kunder kan hjelpe»

Dokumenter er datert oktober 2006 da George W. Bush var halveis i sin andre presidentperiode og Condoleezza Rice var utenriksminister.

Det er utstedt til ansatte til byrået Signals Intelligence Directorate (SID) med tittelen «Kunder kan hjelpe SID med å få tak i målrettbare telefonnumre». Dokumentet sier også at avlyttingen hadde gitt «lite etterretning å melde».

Dokumentet fortsetter med å vise til et eksempel på hvordan ansatte i det amerikanske statsapparatet kan få tak på viktige nummer som kan hjelpe etterretningen.

«I en nylig sak skaffet en amerikansk tjenestemann til NSA 200 telefunnummer til 35 statsledere... til tross for at størsteparten av disse trulig er offentlig tilgjengelig, har etteretningens produksjonssenter registrert 43 ukjente telefonnummer.»

Kilde: Snowden

Dokumentet kommer fra Edward Snowden.

Edward Snowden er tidligere datatekniker i CIA som arbeidet på kontrakt for et konsulentfirma for etterretningsorganisasjonen National Security Agency (NSA).

Via internasjonale medier som blant annet The Guardian, Spiegel og The Washington Post har Edward Snowden (30) offentliggjort hemmelige opplysninger om amerikansk overvåking av nasjonal og internasjonal tele— og datatrafikk.

Snowden blir ansett som en varsler og helt av sine støttespillere, mens amerikanske myndigheter har siktet ham for spionasje.

Papirene Snowden har lekket, avslørte blant annet at USA i samarbeid med Storbritannia drev omfattende og hemmelig overvåking. Guardian-journalisten som skrev mange av de mest oppsiktsvekkende artiklene om saken, har nå sagt opp sin stilling i avisen.