De fem statsrådene har sagt at de vil ut av regjeringen til statsminister Enrico Letta, opplyser en talsmann for visestatsminister Angelino Alfano lørdag.

Avgjørelsen kan få den skjøre koalisjonsregjeringen til å kollapse. Koalisjonen av Lettas Demokratiske parti, Berlusconis Frihetens folk og sentrumspolitikere kom på plass i april, en god stund etter valget. Valgresultatet fra februar hadde gitt et svært vanskelig utgangspunkt for en levedyktig regjeringsdannelse.

Berlusconis støttespillere har truet med å trekke seg fra regjeringssamarbeidet dersom den tidligere statsministeren mister plassen sin i senatet i Roma. Berlusconi er dømt for skattesvindel, og 4. oktober skal en komité i nasjonalforsamlingen ta stilling til om mediemogulen bør fratas sin plass.

Før helgen klarte ikke koalisjonspartnerne å bli enige om viktige tiltak som skulle redusere budsjettunderskuddet, i tråd med kravene til EU.

Letta ba fredag nasjonalforsamlingen uttrykke støtte til regjeringen i et tillitsvotum neste uke, i et forsøk på å unngå at regjeringssamarbeidet skulle bryte sammen. (©NTB)